L'exministre principal escocès, Alex Salmond, en l'acte per ser rellevat per Nicola Sturgeon.
L'exministre principal escocès, Alex Salmond, en l'acte per ser rellevat per Nicola Sturgeon.
Edimburg

Alex Salmond no deixa clar el seu futur polític després d'abandonar el govern escocès

L'exministre principal escocès ha recordat l'experiència del referèndum i els grans avenços d'Escòcia, mentre donava pas a la nova successora, Nicola Sturgeon

RedaccióActualitzat

Alex Salmond ha deixat aquest dimarts el seu càrrec com a ministre principal del govern d'Escòcia. En el seu últim discurs al Parlament de Holyrood (Edimburg) ha fet referència a tots els avenços que ha fet Escòcia des de l'any 1999, però no ha aclarit res sobre el seu futur polític.

Durant el comiat, Salmond ha afirmat que ha estat "el privilegi de la seva vida" dirigir l'executiu escocès; un càrrec que va assumir per primer cop l'any 2007 i va revalidar l'any 2011. A més a més, ha recordat l'experiència del referèndum celebrat el 18 de setembre, que van guanyar els partidaris de la unió amb el Regne Unit, per un 55% dels vots. Segons Alex Salmond, la celebració d'aquest referèndum "ha propiciat un dels debats més extraordinaris i tonificants de l'era democràtica".

Per la seva banda, la successora com a líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i propera cap del govern, Nicola Sturgeon, ha indicat que la seva prioritat és obtenir el màxim de diputats a la Cambra dels Comuns amb l'objectiu d'influir en el govern central i, si es donés l'oportunitat, formar una coalició, tot i que mai amb els conservadors.

Salmond va anunciar que dimitiria dels càrrecs com a líder del SNP i cap del govern escocès el 19 de setembre, l'endemà de l'històric referèndum en què es van imposar els partidaris del "no". Aquest fet va suposar una derrota per a Salmond, que havia dedicat dos anys de campanya per intentar aconseguir la independència d'Escòcia, mitjançant un referèndum.
Anar al contingut