La neu ja ha agafat aquest migdia a la carretera entre Santa Fe del Montseny i Sant Marçal
La neu ja ha agafat aquest migdia a la carretera entre Santa Fe del Montseny i Sant Marçal (@pepmollevi)

Alerta per nevades a cotes baixes a partir d'aquest diumenge al vespre

Protecció Civil activa l'alerta Neucat, el Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge, Catalunya registra un canvi de temps que pot portar neu a cotes baixes a partir del vespre o la nit.

Torna el fred d'hivern amb un descens fort de les temperatures, que vindrà acompanyat de ratxes fortes de vent, fort onatge i possibilitat de nevades a cotes baixes.

Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (Neucat) davant la previsió de possibles precipitacions en forma de neu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es preveu que a partir de les set de la tarda i fins dilluns al matí comenci un episodi de nevades, que podrien arribar a cota zero al litoral i al prelitoral central.

Puntualitzen, però, que no es preveu que la neu agafi fins a la cota 400, on es podrien acumular gruixos d'entre dos i cinc centímetres.

 

Dilluns, les precipitacions es mantindrien al litoral central fins a la una del migdia, fet que podria complicar la circulació de vehicles i la mobilitat durant el matí a la ciutat de Barcelona i als municipis de l'àrea metropolitana.

L'AMB ha activat el dispositiu especial a les rondes de Barcelona, davant les previsions que pugi nevar a la ciutat dilluns o dimarts. Això comporta que es posi en marxa un vehicle amb pala llevaneu i escampador de sal tan bon punt comenci a caure alguna nevada o amb temperatures inferiors als 3 °C i humitat elevada, per garantir una bona mobilitat a l'àrea metropolitana.

L'última vegada que es va activar el dispositiu especial va ser el 23 de gener, quan van caure alguns flocs de neu a la Ronda de Dalt.

Vehicle preparat per retirar neu de les rondes, en cas que nevi a Barcelona o l'àrea metropolitana (AMB)

 

Imatges de la nevada del 7 de febrer a Olo
Imatges de la nevada del 7 de febrer a Olot (ACN/Gemma Tubert, Xavier Pi)

A primera hora ja han arribat els primers tastets de neu zones d'Osona, el Moianès, l'Anoia i el Pirineu Oriental, com Viladrau, Calaf, Moià o Muntanyola, unes precipitacions febles que aniran baixant de cota a partir de la tarda.

 

 

De cara a la tarda de dilluns, les nevades es desplaçaran cap al nord, a l'Alt i el Baix Empordà.
 

Torna el fred d'hivern

El que és segur és que els pròxims dies hi haurà una baixada clara de les temperatures i tornarà el fred de ple hivern. Serà un episodi de fred intens, que es perllongarà fins a mitjans de setmana, quan a poc a poc les temperatures tiraran amunt lentament.

El fred intens vindrà acompanyat de ratxes fortes de vent, que, en alguns casos, podran superar els 90 km/h a les cotes altes del Pirineu i al Prepirineu oriental.

L'espigó de l'Estarti el gener de 2021
L'espigó de l'Estartit al gener del 2021 (ACN)

Alerta per fortes onades

Protecció Civil també ha activat el pla Procicat en fase d'alerta per la previsió de fortes onades a partir del migdia. Es preveu que hi hagi maregassa, amb onades que poden superar els 2,5 metres, i mar de fons al nord, a la costa de l'Alt i el Baix Empordà.

També han alertat del fort onatge als deltes del Llobregat i de l'Ebre.

Es demana extremar la precaució a tot el front marítim per aquest risc de fort onatge, especialment a les zones portuàries i als espigons, i estar molt alerta amb totes les activitats que es facin a prop de la costa.

Cal evitar acostar-se a espigons per veure com rompen les onades o per fer-ne fotografies perquè es considera una activitat de risc davant la força prevista de les onades.

ARXIVAT A:
MeteorologiaNevades
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut