Memorial per la mort de Breonna Taylor en un carrer de Louisville, a Kentucky (Reuters/Bryan Woolston)
Louisville

Indemnitzen la família d'una dona negra morta a trets per la policia de Louisville

L'Ajuntament pagarà 10 milions d'euros a la família de Breonna Taylor, que reclama que es jutgin els agents implicats

REdacció/Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'Ajuntament de Louisville, als Estats Units, indemnitzarà amb més de 10 milions d'euros la família de Breonna Taylor, una jove negra assassinada per la policia.

Taylor, tècnica d'emergències mèdiques, tenia 26 anys quan va morir abatuda per cinc trets. Va ser el 13 de març, quan la policia va entrar per error a casa seva en el marc d'una operació contra el tràfic de drogues.

La família ha renunciat a interposar una demanda civil no tan sols per un acord qualificat d'històric per la suma de la indemnització, sinó també perquè l'administració pública s'ha compromès a tirar endavant una reforma policial.

La indemnització és la segona més important concedida mai als familiars d'una víctima de la policia, després de la que l'Ajuntament de Chicago va pagar el 2018 a una altra dona negra, de 55 anys, morta a trets per la policia després d'obrir la porta de casa seva quan els agents empaitaven un veí.

El cas de Breonna Taylor s'ha fet emblemàtic dins del moviment Black Lives Matter (Reuters/Jeenah Moon)

L'acord respon a les mobilitzacions antiracistes dels Estats Units, que han fet aflorar el cas de Breonna, emblemàtic dins del moviment Black Lives Matter (La Vida dels Negres Compta).

La demanda penal es manté

Aquest acord atura la demanda civil, però no pas la penal, que reclama que s'inculpi els policies implicats en la mort de Breonna, com ha deixat clar la mare de la noia, Tamika Palmer, en una conferència de premsa, al costat de l'alcalde de Louisville, per anunciar l'acord.

"Avui és un dia important per fer justícia a Breonna. Però només és el principi."

L'advocat de la família ha explicat que no n'hi ha prou amb el compromís de fer una reforma interna a la policia.

"Les reformes globals a la policia també són molt importants, perquè són un exemple. Exigim que el procurador general de Kentucky, Daniel Cameron, anunciï immediatament les acusacions."

Entre les reformes internes de la policia, l'alcalde de Louisville, Greg Fisher, s'ha compromès a millorar la supervisió de les ordres de detenció, establir un sistema per recollir les queixes contra agents, incloure treballadors socials a la policia i fins i tot incentivar econòmicament els que s'instal·lin als barris més desafavorits, tot per evitar que "una tragèdia com aquesta torni a passar".

 

Tamika Palmer, mare de Breonna, i l'alcalde de Louisville, Greg Fisher (Reuters/Bryan Woolston)

Davant de les mobilitzacions, un dels agents implicats ha estat jubilat i als altres dos els han acomiadat. També s'han prohibit les ordres de detenció "no knock" (sense trucar), com la que va utilitzar la policia per entrar a casa de Breonna.

Però, malgrat aquestes concessions i a l'espera del procés judicial del cas, el clima continua tens als carrers de Louisville.
.

"Justícia per a Breonna"

El nom de Breonna Taylor ha aparegut de manera destacada en les protestes antiracistes dels darrers mesos, dins el moviment Black Lives Matter. La campanya pel cas de Breonna Taylor ha tingut un ressò especial en l'àmbit esportiu. Hi ha pres part, per exemple, la tenista Naomi Osaka, guanyadora del US Open.


També en el Gran Premi de Fórmula 1, els pilots es van agenollar abans de la carrera a Àustria. En concret, Lewis Hamilton ha participat en manifestacions contra el racisme i és investigat per la FIA per haver portat una samarreta reivindicant justícia per a Breonna Taylor després de guanyar una cursa a Mugello.

 

 

ARXIVAT A:
RacismeEstats Units
Anar al contingut