Com serà el final de curs per als alumnes als centres educatius oberts en fase 2?

Escoles i instituts es preparen per a una assistència reduïda i voluntària, mentre famílies i docents critiquen la reobertura

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dilluns està previst que les escoles i instituts de Catalunya comencin a obrir portes, de moment, a les regions sanitàries on ja s'hagi entrat en fase 2.

Segons el Departament d'Educació no tots ho faran de la mateixa manera, i cada centre s'adaptarà a les necessitats i circumstàncies de l'alumnat.

Tant els centres com el departament han detectat que, tret dels que estan a final de cicle, molts dels alumnes esperaran al setembre per tornar a les aules, sobretot els d'educació infantil.

Les escoles dels territoris en fase 2 reobriran aquest dilluns, i en els municipis on sigui festiu, ho faran aquest dimarts.

És obligatori, anar-hi?

No, el retorn a les aules és voluntari. Per als més petits, els alumnes de 3 a 6 anys tindran servei d'acollida en cas que els pares no puguin treballar des de casa.


Les escoles bressol obriran?

Sí, i podran acollir un màxim de cinc nens per classe, amb estrictes mesures d'higiene. Tindran prioritat els pares que no puguin teletreballar o flexibilitzar els torns de feina.


Quin horari faran?

Els alumnes d'educació infantil, de 3 a 6 anys, podran anar a l'escola de nou a una. No hi haurà servei de menjador.

 

Quants alumnes hi haurà per classe?

A P3, només podran acollir 8 nens per aula. A P4 i P5, en seran 10.

A sisè de Primària, podran estar a classe en un mateix espai fins a 13 estudiants.

I als instituts, podran assistir-hi en grups de 15 alumnes, tant els de quart d'ESO, com el segon de Batxillerat o de graus formatius d'FP.

Tots podran demanar cita prèvia amb el seu tutor.


Hauran de dur mascareta?

N'hauran de portar els professors i els nens de més de cinc anys quan no puguin estar a més de dos metres de distància.


Avançaran matèria a l'escola?

No, no hi haurà classes lectives, només es farà reforç en casos puntuals i acompanyament emocional.

El curs s'acabarà telemàticament el 19 de juny.

 

 


De la teoria a la pràctica

Portar a la pràctica tot això no serà fàcil, sobretot pels nens més petits, que seran els més difícils de convèncer que es mantinguin separats i sense tocar-se.

A la llar d'infants El Blauet del Pont de Suert intenten tenir les joguines separades i tenir-ho tot preparat per quan arribin els nens.

La directora, Susana Burillo, té molts dubtes de com reaccionaran:

"són nens que fa tres mesos que no es veuen, i plors en trobarem, i com els consolarem? inevitablement ens haurem d'acostar d'alguna manera. No sé si a aquestes edats, un any, ho entenen massa bé."

Susana Burillo, directora de la llar d'infants El Blauet del Pont de Suert


"Complicat i desnaturalitzat"

Pel que fa al segon cicle d'infantil, de P3 a P5, centres com l'Institut Escola Mestre Agustí Barberà d'Amposta, han constatat que gairebé cap família portarà els nens.

La directora, Vicky Pons, s'ha mostrat disconforme en obrir en aquestes condicions:

"És una mica bastant complicat i desnaturalitzat dir que vinguin nens a infantil, i que no puguin jugar junts i que no es puguin tocar."

Vicky Pons, directora de l'Institut Escola Mestre Agustí Barberà d'Amposta

Als instituts, per la seva banda, faran classes personalitzades als alumnes que s'hagin quedat més despenjats, i tutories i trobades en els cursos de final d'etapa.

Marta Codina, directora de l'IES Guillem Catà de Manresa, està sobretot preocupada pels de segon de batxillerat que han d'afrontar la selectivitat:

"Cada any estan nerviosos i aquest any encara més, per la incertesa que genera l'haver estat aquests mesos tancats és difícil."

Marta Codina, directora de l'IES Guillem Catà de Manresa

Famílies i docents, en contra

La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes, la Fapac, considera que aquesta reobertura parcial de tres setmanes no servirà ni per als nens ni per aconseguir una conciliació familiar.

Els sindicats de mestres també són contraris a la reobertura, ja que creuen que serà un sobreesforç per als professors i que no es podrà garantir la seva seguretat.

El conseller Josep Bargalló, per la seva banda, s'ha esforçat en destacar les opinions mèdiques que creuen que els nens no transmeten massa la malaltia:

"Certeses no les tenim, normal que les famílies tinguin por, però tots els estudis pediàtrics diuen que els nens són els que tenen menys càrrega viral i els menys transmissors."

Josep Bargalló, conseller d'Educació de la Generalitat

Els centres hauran de combinar la reobertura per als nens, el final de curs telemàtic i la preparació del curs que ve. Tot un repte pel que el mateix Bargalló ha definit diverses vegades com a "emergència educativa".

Centres tancats des del 13 de març

El curs es va suspendre el divendres 13 de març, quan l'epidèmia de coronavirus començava a agafar volada, i des de llavors el món educatiu ha hagut d'improvisar.

En un primer moment Educació va descartar fer docència en línia per internet, però quan es va veure que el confinament anava per llarg es va decidir començar el tercer trimestre de manera virtual.

Això va exigir buscar ordinadors i connexió a internet als més de 50.000 alumnes que no en tenen a casa, mentre es descartava reprendre el curs amb normalitat abans d'acabar l'estiu.

Malgrat això el departament d'Educació va esforçar-se perquè els estudiants poguessin tornar als centres, encara que només sigui per tancar el curs de manera mínimament presencial.


Com serà el curs que ve?

A banda d'això, el sector educatiu està treballant per definir com serà el curs vinent, en què gairebé segur que s'hauran de prendre mesures excepcionals per evitar contagis de Covid-19, cosa que implicarà treballar amb grups reduïts.

Això exigirà redefinir els espais dels centres educatius per encabir-hi els estudiants, ampliant-los a fora en els casos que faci falta i previsiblement també caldran més mestres i professors.

Aquest dissabte Bargalló va assegurar que ja s'està negociant amb ajuntaments i entitats per aconseguir més espais on fer classes més reduïdes.

El conseller va afegir que no hi haurà problemes per contractar els docents necessaris per desdoblar les classes que faci falta.

 

 
ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut