Limitar l'aire condicionat i la calefacció: les mesures de Sánchez per estalviar energia
Quatre aparells d'aire condicionat al terrat d'un edifici

Aire condicionat i Covid-19: com prendre precaucions per reduir el risc de contagi

Un estudi xinès alerta del contagi a causa de l'aire condicionat i científics i professionals demanen establir precaucions per evitar o disminuir el risc

Actualitzat

La represa de moltes activitats i l'arribada de la calor obre una nova via potencial de propagació del virus: l'aire condicionat. I, per tant, obliga a prendre mesures perquè el risc sigui el més baix possible.

Un dels que donaven l'alerta era Àlex Arenas, professor de Ciències de la Computació i de Matemàtiques a la Universitat Rovira i Virgili, que ho feia des del seu compte de Twitter.

L'estudi que cita Arenas s'ha publicat a la revista Emerging Infectous Diseases. Ha estat liderat per Jianyun Lu, cap adjunt del Departament de Control i Prevenció de Malalties Infeccioses a Guangzhou.

Els autors analitzen un brot de Covid-19 que entre el 26 de gener i el 10 de febrer va afectar membres de tres famílies en aquesta ciutat xinesa. Totes havien dinat el mateix dia en el mateix restaurant, que ocupa un edifici de cinc pisos amb aire condicionat i sense finestres.

L'origen del brot és un membre de la primera família -tots ells acabaven d'arribar de Wuhan. A finals del dia, aquesta persona va presentar febre i tos i va anar a l'hospital, on el van diagnosticar de Covid-19.

El 5 de febrer, quatre membres de la seva família que havien dinat amb ell, tres membres d'una segona família i dos membres d'una tercera havien estat diagnosticats de Covid-19. En total, deu casos en el mateix brot.

L'únic nexe d'unió que van trobar era el dinar en el restaurant. Els autors van estudiar la disposició de les taules i el flux de l'aire condicionat. I van deduir que, estant les taules a menys d'un metre de distància entre elles, la ventilació havia de ser la causa del contagi.

El dia del dinar, el 24 de gener, hi havia en el restaurant 83 clients i 8 treballadors. Tret dels deu que es van posar malalts, cap altre va desenvolupar símptomes. A més, van donar negatiu en el test PCR després d'una quarantena de catorze dies.
 

Tot i així, els autors conclouen que la causa més probable del brot va ser la transmissió de gotes procedents del primer pacient afavorit per l'aire condicionat. El pacient era asimptomàtic, però se sap que en aquest estat també es pot encomanar la malaltia.

Tampoc no es descarta que alguns casos de les altres famílies tinguin un origen posterior. Podria ser que un membre de la segona i de la tercera s'encomanessin en el restaurant i després ho transmetessin a la resta. Això no treu que l'aire condicionat estigués en l'origen del brot.

Els autors assenyalen que ja hi ha documentats casos de contagi de la SARS del 2003 i de la MERS del 2012, produïdes també per coronavirus, a través d'aerosols.
 

Cal contacte continuat i proper

També es feia ressò de l'article Xavier Abad, cap de la Unitat de Biocontenció i Laboratoris NBS2 al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i oficial de Bioseguretat.

En el seu compte personal de Twitter, reproduïa el diagrama inclòs a l'article, que mostrava com els afectats estaven en la línia de l'aire condicionat.

 

 

Per això, deduïa que el contagi es deu produir per microgotes i no per aerosols –que a distàncies més llargues solen tenir menors concentracions.

Hi donaria suport un article publicat també a Emerging Infectious Diseases, en aquest cas per investigadors dels Centres de Control i Prevenció de Malalties de Corea del Sud, encapçalat per Shin Young Park, i d'altres institucions d'aquell país.

Analitza un brot que es va produir en un edifici de dinou pisos de Seül, dedicat en part a oficines i en part a habitatges particulars.

De les 1.143 persones testades, entre treballadors, residents i visitants, per Covid-19, un total de 97 van donar positiu. Això és un 8.5%. Però gairebé totes, 94, treballaven en un "call center" a la planta onzena. Com que allà hi havia 216 treballadors, s'havien infectat el 43.5%.

Els treballadors de totes les plantes compartien ascensors i potser altres espais, però els investigadors deduïen que pràcticament sempre només el contacte continuat i durador produïa el contagi. Si no, hi hauria hagut molts més infectats en altres plantes.
 

Abad explica que ca renovar l'aire el màxim i no fer-lo recircular. Quant als filtres, afirma que el que es diu "eliminar" del tot el virus és molt difícil, però que hi ha filtres HEPA ('High-efficiency particulate air'):

"L'H13 reté, com a mínim, el 99,95% de les partícules més penetrants que estan en l'entorn d'una mida de 0,2 i 0,3 micròmetres. Per a mides superiors, com bacteris o llevats, o mides inferiors, com seria el "nostre" coronavirus, és encara més eficient. Els H14 retenen el 99,995%; els H15, el 99,9995% i així successivament."

Però el virus, un cop arriba a l'aire, amb les nostres exhalacions o exsudats, immediatament es comença a diluir en tot el volum d'aire circumdant i la seva concentració cau ràpidament:

"Per tant, l'eficàcia d'aquests filtres HEPA o ULPA (Ultra-Low Particulate Air) ultrapassa de molt les hipotètiques concentracions de SARS-CoV-2 ambientals, fins i tot en recintes tancats."

No fer recircular l'aire

Àlex Arenas també destaca que la recirculació de l'aire, com en la majoria de sistemes d'aire condicionat, facilita el contagi. Per això, calen precaucions:

"La ventilació obrint finestres redueix el risc. I això és molt important en locals petits i en residències de gent gran. Fins i tot cal disminuir la potència de l'aire condicionat en els transports públics."

La Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat unes recomanacions sobre ventilació i sistemes de climatització en establiments i locals de concurrència humana.

Entre alres coses, recomana això:

"Mantenir la màxima aportació possible d'aire exterior en els locals, mitjançant ventilació natural i/o en els sistemes de ventilació i climatització."

Dintre de la informació general per a professionals, també hi ha consells concrets sobre la neteja i desinfecció en establiments i locals de concurrència humana i sobre tractaments de desinfecció de l'aire amb ozó.

Per la seva banda, l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha manifestat que de moment no es pronuncia sobre el tema de l'aire condicionat, perquè considera que encara hi ha poques proves clares o informació.

Pel que fa als transports públics, fonts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han explicat al 324.cat que sobre aquest tema i des que va començar l'emergència sanitària, no han rebut "instruccions de cap instància oficial, més enllà que cal ventilar-los correctament".

Però expliquen que la ventilació és permanent a la xarxa de metro, tant a les estacions com als túnels i els trens, amb renovació d'aire per mitjans mecànics, a través dels pous i els accessos.

També es ventilen constantment els autobusos a través de les portes i les finestres i, a l'estiu, a més, mitjançant l'aire condicionat.

D'altra banda, tant als autobusos com als trens i les estacions de metro s'aplica un protocol de neteja i desinfecció creat especialment per fer front a la Covid-19.

TMB analitza si hi ha partícules d'amiant als filtres d'aire condicionat del metro
Un operari revisa filtres d'aire condicionat en el metro (ACN)

Les recomacions del professionals del sector

La possibilitat que l'aire condicionat contribueixi als contagis també ha motivat la REHVA (Federació Europea d'Associacions de Calefacció, Ventilació i Aire Condicionat) a publicar directrius.

Atecyr, l'Associació Tècnica Espanyola de Climatització i Refrigeració, les ha publicat en castellà a la seva web.

Segons expliquen, el consell general és subministrar tant d'aire exterior com es pugui. I consideren que s'ha de tenir en compte, sobretot, la quantitat d'aire per persona:

"Si degut al teletreball es redueix el nombre d'empleats, no s'ha de concentrar els que hi hagi en àrees més petites, sinó que s'ha de mantenir o ampliar el distanciament social (distancia física mínima de 2-3 metres entre les persones) per fomentar la ventilació."

Sobretot, recomanen la renovació de l'aire. Demanen que s'obrin les finestres més del normal, "fins i tot si això causa certa incomoditat tèrmica". Les finestres, explica, es poden obrir durant uns quinze minuts quan s'entra en l'oficina o despatx.

També cal tenir en compte que les partícules de virus poden tornar a entrar si el sistema està equipat amb sectors de recirculació. Per això es recomana tancar aquestes comportes de recirculació central, fins i tot si això causa incomoditats:

"En el cas que això generi problemes amb la capacitat de refredament o calefacció, cal acceptar-ho, perquè és més important prevenir la contaminació i protegir la salut pública que garantir el benestar tèrmic".

Un altre dels consells és estirar la cadena del vàter amb la tapa abaixada, perquè la transmissió fecal-oral està implícitament reconeguda per l'OMS. Si es tira l'aigua amb la tapa aixecada, es poden desprendre gotes amb residus de les canonades.

Traspassat tot això a bars i restaurants, implica que, a part de la separació més gran entre taules, cal ser curós amb l'aire condicionat, ventilar els locals i evitar la recirculació.

Una altra conclusió és que haurem de sacrificar una mica de confort tèrmic per prioritzar la seguretat. Però hem de pensar que a molts llocs l'aire condicionat ha funcionat sempre amb una intensitat excessiva, que fins i tot obliga a abrigar-se en ple estiu. L'estalvi energètic seria un altre benefici d'una mesura a la qual ens obliga la nostra convivència amb el coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut