Airbnb rastrejarà la teva informació a les xarxes per puntuar-te com a hoste
La companyia vol evitar "sorpreses" als amfitrions

Airbnb et rastrejarà a internet i a les xarxes per puntuar-te com a hoste

L'empresa ha patentat una tecnologia que li permet calcular una puntuació després de rastrejar tota la informació sobre una persona a Internet i a les xarxes socials

Xavier DuranActualitzat

Airbnb té la patent d'un sistema basat en intel·ligència artificial per calcular la fiabilitat d'un hoste i la seva compatibilitat amb el llogater. La patent va ser sol·licitada l'any passat als Estats Units.

En el resum s'explica, en llenguatge una mica enrevessat i repetitiu, que es sol·licita una patent per a mètodes, sistemes i aparells, inclosos programes informàtics, per "identificar documents relacionats amb una persona, extreure'n mesures de trets de comportament i personalitat". Això es faria a partir de "l'anàlisi de documents amb informació rellevant" i així "determinar la seva puntuació de confiança o compatibilitat".

Es tracta, doncs, de rastrejar informació sobre l'aspirant a hoste per donar-li una puntuació. 
 

Evitar males experiències

La mesura d'anàlisi pot anar destinada a evitar casos com els que es va produir l'any passat en una festa de Halloween celebrada en un habitatge de Califòrnia llogat per Airbnb. Hi va haver un tiroteig i cinc persones van morir.

També hi ha hagut queixes de destrosses, com el d'una llogatera a qui li van dir que li llogaven el pis per fer una ""baby shower" -una festa per celebrar un part o un naixement- i a qui van destrossar l'habitatge amb una festa rave.

Segons la patent, la puntuació es pot basar "en trets de personalitat i comportament per predir la probabilitat que una persona sigui un actor positiu en la interacció de persona a persona tant online com offline".

I per això afirma que el sistema pot rastrejar llocs web i xarxes socials. També pot repassar notícies i avaluar la seriositat de les faltes o delictes, si n'hi ha. Els posts i els blogs també es poden tenir en compte. Fins i tot es poden investigar les connexions socials i l'historial professional o educatiu.
 

Criteris de maldat i bondat

Però, quins criteris es donaran al sistema per puntuar una persona? És aquí on les possibilitats s'amplien molt. Així, entre els trets de personalitat negatius hi ha maldat i tendències antisocials i entre allò que puntuaria en positiu s'explicita bondat, meticulositat, extraversió i simpatia. Però també s'especifiquen altres característiques: neurosi, narcisisme, maquiavel·lisme i psicopatia.

Quant al comportament, s'esmenten la creació de perfils online falsos o enganyosos i proporcionar informació falsa o enganyosa al proveïdor del servei. Però també aquests:

"Implicació en drogues o alcohol, implicació en llocs webs o organitzacions que promoguin l'odi, implicació en treball sexual, implicació en delictes, en litigis civils, ser un estafador o defraudador reconegut, estar implicat en pornografia o ser autor de contingut online amb llenguatge negatiu".

Per si fos poc, s'afegeix que "altres trets de comportament són possibles".


Sistema ja implementat?

En declaracions a "Business Insider", un portaveu d'Airbnb ha confirmat que tenen la patent, però ha dit que actualment no està implementant el mètode tal com es descriu en el document.

En tot cas, la web d'Airbnb al Regne Unit especifica el següent:

"Tota reserva per Airbnb es puntua en funció del risc abans de ser confirmada. Utilitzem anàlisi predictiva i aprenentatge automàtic per avaluar immediatament centenars de senyals que ens ajuden a marcar i investigar activitats sospitoses abans que passin".

El sistema, s'apliqui o no, ja ha despertat crítiques. Segons explica la web "Evening Standard", l'empresari Jess Butcher, cofundador d'algunes empreses tecnològiques, ha afirmat que aquest sistema crea preocupacions sobre la forma com s'utilitzen "les empremtes digitals personals".

La web també cita Alan Woodward, expert en ciberseguretat de la Universitat de Surrey, per a qui "estem precipitant-nos a dependre de l'aprenentatge automàtic per prendre decisions per a les quals normalment els humans podrien exercir el seu judici".

ARXIVAT A:
InternetXarxes socials Tecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut