Afloren els secrets de la ciutat romana de Blanes, l'última de Catalunya per descobrir

Troben dues illes de cases del segle I en les excavacions del jaciment romà dels Padrets, a Blanes

Redacció/ACNActualitzat

Els secrets del jaciment romà dels Padrets, a Blanes, comencen a sortir a la llum. Les excavacions de la ciutat romana de Blanda han permès descobrir dues illes de cases del segle I.

Blanda és l'única de la vintena de les antigues ciutats romanes de Catalunya que encara queda per excavar a fons: "L'última ciutat romana per descobrir", com l'ha definida l'alcalde del municipi, Àngel Canosa.

Els treballs d'excavació han aconseguit trobar el traçat de dos carrers perpendiculars, un que va de nord a sud i un altre d'est a oest. Les dues vies han permès delimitar dues illes de cases que responen al model d'urbanisme romà i estan "notablement ben conservades", segons el director de les excavacions, Joan Llinàs.

Tres arqueòlegs al jaciment dels Padrets, a Blanes
Tres arqueòlegs al jaciment dels Padrets, a Blanes (ACN/Aleix Freixas)

S'hi ha trobat un edifici amb cinc àmbits que els arqueòlegs pensen que podria ser una taverna. S'hi ha trobat el peu d'una columna de pedra i una edificació amb una sitja a l'interior.

Les excavacions també han tret a la llum restes d'estris quotidians, com àmfores, morters, pesos de teler o ceràmica fina procedent d'Itàlia.

La ceràmica importada d'Itàlia té la firma de l'artesà que les feia. En un dels casos, el propietari també havia marcat el seu nom a la peça.

Restes d'un peu de columna en el que es creu que era una taverna de la ciutat romana de Blanes
Restes d'un peu de columna en el que es creu que era una taverna de la ciutat romana de Blanes (ACN/Aleix Freixas)

Eines que donen detalls sobre la vida quotidiana

Les troballes permeten situar cronològicament el jaciment i descobrir aspectes de la vida dels habitants de Blanda, com ara els estris que tenien per cuinar o emmagatzemar productes, segons explica Llinàs:

"La ceràmica ens permet conèixer detalls de la vida quotidiana d'aquesta gent, com quins plats i quines olles feien servir. També hi trobem ossos, que ens diuen què menjaven o quins animals tenien al voltant."

També s'han trobat eines de metall, i parts d'objectes de vidre que s'han recuperat en les excavacions s'estudiaran al laboratori per obtenir-ne més informació.

L'arqueòleg responsable de les excavacions, Joan Llinàs, amb una àmfora romana
L'arqueòleg responsable de les excavacions, Joan Llinàs, amb una àmfora romana (ACN/Aleix Freixas)

Excavació del jaciment després de 50 anys aturat

L'existència de la ciutat que els romans van batejar al segle I com a Blanda ja era coneguda, però feia anys que no s'excavava. El turó on s'estan fent les excavacions ocuparia només una part de l'antiga Blanda, que en bona mesura hauria quedat sepultada per l'actual Blanes.

És una zona on no s'hi ha construït mai, un fet que ajuda a la bona conservació. En algunes àrees hi ha més erosió del terreny, perquè la finca havia tingut usos agrícoles i s'hi havien fet feixes, la qual cosa ha malmès una part de les edificacions.

Als anys 70 s'hi va fer una campanya d'excavacions que va descobrir les restes d'una casa. Des d'aleshores, aquesta és la primera vegada que es treballa en aquest sector, que es calcula que ocupa més de 10.000 m2.

El 2019, l'Ajuntament de Blanes va apostar per recuperar el patrimoni inexplorat i fer-ne una primera prospecció per veure l'abast del jaciment. La pandèmia va estroncar la campanya d'excavació, i dos anys després s'ha reprès el projecte i a mitjans de març es va començar a excavar el jaciment.

Els arqueòlegs projecten futures campanyes d'excavació per descobrir més sectors de la part alta de la ciutat romana. De fet, es calcula que la ciutat de Blanda era molt més extensa i podria arribar fins a la capella de l'Antiga, on es van trobar restes de teules romanes.

L'Ajuntament vol museïtzar la zona

A l'espera de conèixer la dimensió total de les troballes als Padrets, l'Ajuntament de Blanes vol que el jaciment sigui declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN).

El consistori també estudia la museïtzació del jaciment per fer-lo visitable.

De cara a les futures excavacions, l'alcalde de Blanes s'ha compromès a posar-hi tots els recursos que hi hagi a l'abast del municipi perquè tirin endavant. Canosa, però, demana la complicitat de totes les administracions per finançar les properes campanyes.

Restes d'una cullereta trobades a la ciutat romana de Blanes
Restes d'una cullereta trobades a la ciutat romana de Blanes (ACN/Aleix Freixas)
ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut