Afganistan: els bombardejos del govern i l'OTAN maten més civils que els talibans

Des del gener, els atacs de les forces afganeses i dels Estats Units i els seus aliats han mort 717 persones, un 30% més que al 2018

RedaccióActualitzat

La missió de l'ONU a l'Afganistan (UMAMA) denuncia que, en la primera meitat de l'any, s'ha duplicat el nombre de morts civils en bombardejos de les tropes internacionals i del país asiàtic, en relació al mateix període del 2018. Ja han mort més de 1.300 persones. La guerra ofereix una dada molt significativa: els atacs del govern i dels seus aliats de l'OTAN maten més civils afganesos que els talibans.

Els afganesos continuen morint en el conflicte a un ritme "frapant i inacceptable", segons ha denunciat l'ONU aquest dimarts.

Però, paradoxalment, el nombre de víctimes civils el primer semestre de l'any s'ha incrementat no pels atacs jihadistes, que han disminuït, sinó pels bombardejos governamentals i de les forces de l'OTAN, liderades pels Estats Units, que han mort 717 persones des del gener, un augment per sobre del 30%. El nombre de morts causats pels talibans, Estat Islàmic i altres grups jihadistes en el mateix període és menor: 531.

L'escalada coincideix amb la precampanya per a unes eleccions presidencials, previstes per al setembre, que temen bona part dels afganesos.

 

Edificis destrossats en un atac aeri aquest diumenge a Kabul (Reuters) 


A Abdul Manan, un bombardeig li va destruir la casa on vivia:

"Les eleccions costaran la vida dels pobres. Els pobres som les principals víctimes. Jo mateix vaig ser víctima de l'atemptat. Ningú s'ha preocupat per mi. No puc anar enlloc. No tinc sostre. M'han cremat la casa i totes les pertinences."


En la guerra de 18 anys que lliuren els Estats Units contra els talibans des dels atemptats de l'11 de setembre, l'Afganistan s'ha mostrat tan inconquerible com el van trobar l'imperi britànic fa dos segles i els soviètics el segle passat. Els senyors de la guerra locals, inclosos els talibans, tornen a dominar més de la meitat del país.

 

 

Nens al voltant d'un cotxe destruït per les bombes llançades des del cel (Reuters) 


Els Estats Units volen reduir les tropes

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha assegurat que té el suport internacional per reduir-hi les tropes durant aquest mandat:

"Aquesta és l'ordre que he rebut del president dels Estats Units. Ho ha dit sense ambigüitats: 'Acaba amb les guerres, retalla, redueix'. Hi ha un suport decidit de països de tot Europa i de tot el món."


Els Estats Units estan intentant negociar un acord de retirada amb el govern afganès. Les tropes internacionals estan desplaçades en el marc d'una missió per entrenar i assessorar les forces locals i executar operacions antiterroristes.

 

ARXIVAT A:
ONUDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut