Imelda Cortez, de 20 anys, a la sortida del judici (Reuters)
Usulatán

Absolen una dona d'intent d'homicidi després d'acusar-la de voler avortar al Salvador

La noia, que ha quedat en llibertat, va tenir una filla després que el seu padrastre la violés

Anna SoléActualitzat

Sentència sense precedents al Salvador. Un jutge ha absolt Imelda Cortez, de 20 anys, de temptativa d'homicidi per haver suposadament intentat avortar després de ser violada pel seu padrastre.

La seva filla va néixer viva i en bon estat de salut però els metges van considerar que havia volgut avortar perquè no la va atendre després d'haver-la tingut en un lavabo, on la va deixar. Cortez ha estat un 1 any i 7 mesos empresonada i aquest dilluns ha quedat en llibertat.

El Salvador és un dels pocs països del món on l'avortament està prohibit en tots els supòsits, i les dones que avorten són acusades d'homicidi. En nombroses ocasions la Fiscalia també acusa d'aquest càrrec les dones que tenen complicacions durant l'embaràs i que acaben avortant de forma espontània o en casos d'emergències obstètriques.

Notícia Relacionada: L'Argentina rebutja legalitzar l'avortament

 

Cortez emocionada en sortir del jutjat després de ser absolta (Reuters)

 

Cortez ha estat agredida sexualment pel seu padrastre de forma continuada des dels 12 anys. Segons la defensa de la noia, la jove va tenir una emergència obstètrica durant l'embaràs, com a conseqüència de la violació, però va donar llum a terme. S'enfrontava a una pena de 20 anys de presó.

Aquest dilluns, la Fiscalia va demanar un canvi de tipificació del delicte, de temptativa d'homicidi a abandonament i desemparament de persona en perjudici d'un menor d'edat.

La jove salvadorenya va acceptar un "judici abreujat" per aquest delicte, del qual es va declarar culpable, a canvi de reduir la pena. La defensa va demanar que se la deixés en llibertat.

 


Segona vista del judici a Cortez, que ha estat un a any i set mesos empresonada (Reuters)

 

"Un precedent important"

Finalment, el magistrat del Tribunal de Sentència de la localitat d'Usulután, a l'est del país, l'ha absolt del càrrec d'intent d'homicidi. Segons el jutge, la "jove no va actuar de forma conscient" i d'acord amb els informes mèdics "va patir una greu pertorbació de consciència" després de donar a llum a la seva filla "en una latrina".

Una de les advocades de Cortez explica que, tot i que s'havia plantejat el canvi de tipificació del delicte, el magistrat "ha pres la decisió d'absoldre Imelda del càrrec pel qual havia estat acusada inicialment", un fet que obeeix a la "seva independència".

La lletrada assegura que el jutge ha conclòs que la noia "va ser víctima reiterada de violència sexual i això explica per què no va poder actuar de cap altra manera en el moment de donar a llum".

La defensa de Cortez es mostra satisfeta perquè aquest cas "marca un precedent important" i indica que les autoritats judicials comencen a "analitzar-los des d'una altra perspectiva i en benefici dels drets de les dones".

Diversos activistes pro drets humans van sortir al carrer per protestar per la situació de Cortez i demanar-ne l'alliberament. El seu padrastre està detingut i pendent de judici, segons la fiscalia salvadorenya.

 

Una manifestant en les protestes per demanar l'alliberament de Cortez (Reuters)

 

Des de fa dues dècades, El Salvador té una de les lleis més severes en contra de les dones que avorten o que són sospitoses d'haver-ho intentat, fins i tot en els casos en què la seva vida estava en risc.

Notícia Relacionada: Irlanda diu sí a la despenalització de l'avortament en una victòria històrica

22 dones estan complint condemnes de fins a 35 anys de presó acusades d'homicidi per haver avortat, segons el Grup per Discriminalitzar l'avortament.

L'any 2017, el president del Salvador va proposar una llei per permetre l'avortament en els casos en què la vida de la mare estigués en perill, però no va arribar a prosperar al Congrés.

ARXIVAT A:
Agressió sexualIgualtat de gènereFeminismeMasclisme
Anar al contingut