L'Argentina rebutja legalitzar l'avortament

Actualitzat

El Senat argentí ha rebutjat aquest dijous a la matinada la legalització de l'avortament. En una sessió maratoniana, que ha durat 16 hores, la cambra ha tombat el projecte de llei amb 38 vots en contra, 31 a favor i dues abstencions.

El projecte despenalitzava la interrupció de l'embaràs fins a la setmana 14 de gestació i no només en els actuals supòsits de violació i perill de salut per la mare.

El text de la Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs ja s'havia aprovat el mes de juny a la Cambra de Diputats, però no ha aconseguit superar l'última i definitiva fase parlamentària. Després del rebuig, ara la iniciativa no es podrà tornar a presentar fins a l'any vinent.

Malgrat que el projecte no hagi tirat endavant, diversos senadors han destacat que mai la iniciativa d'aprovar l'avortament havia anat tan lluny: fins a sis vegades s'havia presentat al Congrés, però no s'havia ni arribat a debatre.

Fortes divisions en els partits

El projecte ha generat importants divisions tant en el bloc governant com en l'oposició. Durant la seva intervenció, Fernando "Pino" Solanas, de Proyecto Sur, ha demanat no caure en la "cultura de la derrota" i ha aplaudit "l'honor i la dignitat de les dones argentines". Un missatge similar ha llançat Miguel Ángel Pichetto, del Partit Justicialista:

"Més tard o més d'hora, en un dia segurament més lluminós que aquest dia gris i trist de pluja, les dones tindran la resposta normativa que necessiten, sortir de la brutalitat de l'Estat, de la penalització sobre l'avanç d'un fet dramàtic."

En canvi, Silvia Elías de Pérez, de la Unió Civica Radical, ha defensat que el projecte era "inconstitucional" i que cal posar en marxa "polítiques públiques actives" d'educació sexual:

"L'avortament és sempre una tragèdia, el que fa és sumar una ferida més a la dona. (...) Legalitzar l'avortament és admetre clarament el fracàs de l'Estat."

En la mateixa línia, l'expresident Adolfo Rodríguez Saá ha afirmat que, com a "catòlic, apostòlic i romà", la vida comença en el moment de la "concepció".

A l'exterior del Parlament, enmig d'un fort dispositiu policial, durant tot el dia s'hi han concentrat milers de persones a favor de la llei (amb mocadors verds) i en contra (amb mocadors blau cel). Després de la sessió hi ha hagut algun incident aïllat.

 

Centenars de persones, a favor i en contra de la llei, s'han concentrat al voltant del Senat (EFE)

ARXIVAT A:
Avortament
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut