Kíev

Les tropes ucraïneses abandonen l'estratègica Debàltseve

El president d'Ucraïna diu que el 80% del contingent de soldats desplegats a Debàltseve ha abandonat l'estratègica ciutat

RedaccióActualitzat

La batalla per Debàltseve podria acabar-se aviat. Les primeres informacions de fonts prorusses que apuntaven que centenars de soldats d'Ucraïna estaven abandonant l'estratègica població han estat confirmades pel president d'Ucraïna. Poroixenko ha confirmat la retirada de les tropes ucraïneses de Debàltseve i ha assegurat que el 80% del contingent ja ha marxat de la ciutat.

El líder ucraïnès ho ha explicat a l'aeroport de Kíev abans de volar cap a la zona de conflicte, cosa que contradiu el que han dit fonts governamentals de Kíev, que havien afirmat que les tropes s'estaven tornant a reagrupar i que els combats continuen.

Per la seva banda, l'agència russa Interfax informa que els prorussos han començat a retirar armament pesant de les àrees on es respecta l'alto el foc. D'això, però, no n'hi ha cap confirmació de l'exèrcit ucraïnès.

Ara, s'espera que les tropes ucraïneses comencin, també, a retirar el seu armament pesant, segon punt dels acords de pau. Si tothom acaba complint, es podrà començar a dir que la treva, que va entrar en vigor oficialment fa tres dies, és efectiva.

Debàltseve és un important punt estratègic perquè uneix les comunicacions entre les regions rebels de Donetsk i Lugansk. La ciutat havia quedat pràcticament deserta, després de quedar aïllada pel setge a què l'havien sotmès les milícies prorusses, en una batalla que havia deixat en paper mullat la treva pactada a Minsk.

Nova resolució de l'ONU

Paral·lelament, aquesta matinada, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat una resolució que insta a aturar els combats a l'est d'Ucraïna i que amplia el consens de l'acord de pau de Minsk. Hi han votat a favor els 15 membres del màxim òrgan de decisió de l'ONU.

Malgrat la unanimitat, els ambaixadors de Rússia, Ucraïna i els Estats Units han intercanviat durs retrets mentre discutien sobre el conflicte, i la representant nord-americana ha considerat irònic que hagi estat Rússia la promotora de la iniciativa.

"Si Rússia està compromesa amb la pau, no necessita una resolució de l'ONU. Hi ha moltes maneres de demostrar-ho. Podrien deixar d'armar els separatistes i aturar l'enviament de centenars d'armes pesants a través de la frontera", ha dit Samantha Power, ambaixadora dels EUA a l'ONU.

Amb tot, la resolució insta a mantenir la via diplomàtica per resoldre el conflicte, aturar les hostilitats i complir l'alto el foc.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut