Bilbao

La defensa d'Ibarretxe sí que vol que es faci el judici perquè se'n demostri la innocència

Judici històric al Tribunal Superior de Justícia del País Basc. Només la defensa del lehendakari Juan José Ibarretxe no ha demanat la nul·litat del judici contra el president basc i set polítics bascos més per les converses amb Batasuna durant l'última treva d'ETA. La defensa d'Ibarretxe vol demostrar la innocència de tots els encausats. En canvi, tant els advocats dels altres imputats, com Patxi López i Arnaldo Otegi, com la fiscalia han reclamat l'arxivament de la causa durant la vista oral que ha començat aquest matí a Bilbao. El jutge ja ha avançat que no es pronunciarà fins dilluns.

Actualitzat
L'advocat del lehendakari, Mikel Casas, ha renunciat a sol·licitar la suspensió del judici que es fa contra el mandatari basc, el secretari general del PSE, Patxi López, el secretari d'organització dels socialistes bascos, Rodolfo Ares, i cinc representants de l'esquerra abertzale, entre ells Arnaldo Otegi, per haver-se reunit estant Batasuna il·legalitzada, i buscarà una sentència absolutòria per als encausats, perquè considera que "la seva actuació va ser legítima".

Segons ha manifestat durant la vista oral iniciada aquest dijous, els acusats "ja han patit la pena del banc" i ara "cal demostrar-ne la innocència".

El lletrat ha plantejat una qüestió prèvia en què ha argumentat que la vista hauria de ser suspesa d'acord amb la doctrina Botín, en no existir acusació particular ni exercir l'acció penal la fiscalia, així com per la sentència del Tribunal Suprem del 13 de novembre del 2006 en què es va arxivar la querella de Mans Netes contra el president del govern espanyol i el seu Consell de Ministres, per "autoritzar els líders socialistes bascos a mantenir la reunió del 6 de juliol del 2006 amb els representants de l'esquerra abertzale". Casas ha recordat que el Suprem va considerar "un frau" pretendre limitar, als tribunals, l'"acció política".

En canvi, tant la fiscalia com els advocats de Patxi López i els d'Arnaldo Otegi volen que s'arxivi la causa.

El jutge ja ha avançat que no es pronunciarà sobre el judici fins dilluns. Per tant tindrà tres dies per estudiar les qüestions prèvies. La principal és l'arxivament de la causa plantejada per la fiscalia i la defensa dels socialistes i el dirigent abertzale.

L'entrada al Palau de Justícia

El judici que per primer cop a la història asseurà al banc dels acusats un lehendakari ha despertat una gran expectació i nombrosos mitjans s'han aplegat per veure l'entrada d'Ibarretxe al Palau de Justícia. El lehendakari ho ha fet flanquejat pel president del partit, Iñigo Urkullu, i l'exlehendakari José Antonio Ardanza. L'acompanyaven també la seva dona i una de les seves filles.

Ibarretxe ha sortit de Sabin Etxea a tres quarts de nou flanquejat pel president de l'EBB i l'exlehendakari Ardanza i abonat per la totalitat de l'executiva de la formació. A l'entrada s'ha abraçat amb Urkullu i ha rebut el suport de nombrosos càrrecs institucionals del PNB. Ibarretxe ha estat el primer dels acusats a entrar a la seu de l'alt tribunal i ho ha fet entre aplaudiments i crits d'ànims de nombrosos simpatitzants concentrats.

Una mica més tard, cap a un quart de deu del matí, els socialistes bascos, Patxi López i el portaveu i secretari d'organització de la formació, Rodolfo Ares, han entrat al Palau de Justícia acompanyats de les seves dones i una dotzena de càrrecs del PSE. El socialista Patxi López s'ha mostrat convençut que aquest judici quedarà en "no res" perquè creu que no hi ha cap tribunal que digui que la política no ha de servir per avançar en el camí de la pau.

També s'han aplegat a l'entrada de l'edifici simpatitzants de la formació jeltzale.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut