Roma

L'autòpsia certifica que Eluana Englaro va morir per deshidratació

L'autòpsia practicada a Eluana Englaro ha revelat que va morir d'una aturada cardíaca després d'una crisi provocada per deshidratació, segons publica avui la premsa italiana. La dona italiana, de 38 anys, va morir abans d'ahir al vespre després de disset anys en estat vegetatiu per un accident de trànsit. La justícia va ordenar l'autòpsia per aclarir-ne les causes de la mort. La fiscalia, però, ja va avançar que no creia que hi hagués cap indici de criminalitat en l'actuació de l'equip mèdic que li va retirar l'alimentació divendres passat, tal com volien els seus pares. Tot i això, el Col·legi de Metges ha obert un expedient disciplinari.

Actualitzat
L'autòpsia del cadàver d'Eluana Englaro la van fer ahir a la nit. Segons fonts sanitàries, els primers resultats de les proves assenyalen que la mort de la dona pot ser compatible amb el protocol mèdic que preveia la interrupció de la seva alimentació. Tot i això, caldrà esperar els resultats d'un examen toxicològic que van practicar al cos d'Eluana per confirmar que la seva mort va ser producte d'una aturada cardíaca.

El cas d'Eluana ha obert un gran debat a Itàlia sobre si la seva mort ha estat natural o accelerada. Per intentar esvair qualsevol dubte, la justícia italiana va ordenar aquest dimarts que se li practiqués l'autòpsia. La fiscalia, però, ja ha dit que no hi ha cap indici criminal en l'actuació de l'equip mèdic, que feia quatre dies li havia retirat l'alimentació artificial.

A Itàlia continuen les acusacions creuades entre els que estan a favor de la seva mort i els que no. Ahir, tant el Vaticà com el primer ministre, Silvio Berlusconi, asseguraven que la mort d'Eluana havia estat un assassinat.

Giuseppe Englaro diu que n'és l'únic responsable

El pare d'Eluana va declarar aquest dimarts al diari italià "Il Corriere della Sera" que "en sóc l'únic responsable, he estat jo el que ha portat aquesta història fins al final". L'home vol que quedi clar que ell és l'únic responsable de la mort de la seva filla i va assegurar que "si molta gent veiés la fotografia d'Eluana en l'actualitat, callarien".

Segons "Il Corriere", Eluana pesava uns 40 quilos, tenia els braços i les cames encongides i només podia estar estirada de costat perquè amb el ventre cap amunt podia ofegar-se amb els líquids que li fluïen de l'estómac atrofiat. El rotatiu també explica que els inspectors del Ministeri de Sanitat italià que la van visitar divendres passat no s'imaginaven pas el deteriorament que havia patit Eluana.

Giuseppe Englaro diu a l'entrevista que "havia fet una promesa a Eluana i l'he mantinguda", després que un amic de la noia va tenir un accident de trànsit semblant al d'ella. "Quan [Eluana] va tornar de la seva última visita del seu amic en coma va dir que no volia trobar-se mai en una situació així." La noia li va demanar que "passés el que passés, que mai l'abandonés en aquest estat".

Aquest dimecres, el pare de la noia, que aquest dilluns va rebre la notícia entre llàgrimes i va demanar als mitjans de comunicació que el deixessin sol, ha assegurat aquest dimarts que està "una mica millor". L'home no era al costat de la seva filla quan va deixar de respirar a la residència La Quiete d'Udine, al nord d'Itàlia, com tampoc hi era l'anestesista Amato de Monte encarregat de supervisar l'evolució de la pacient.

L'autòpsia

La justícia italiana ha ordenat aquest dimarts fer l'autòpsia del cadàver d'Eluana Englaro. Feia tres dies que li havien retirat l'alimentació i la hidratació que li havien permès viure durant disset anys en estat de coma irreversible. La dona va morir a causa d'una crisi imprevista, segons els metges que l'atenien.

Tot i això, prèviament els facultatius havien qualificat la seva situació d'estable i havien calculat que podria continuar viva unes dues setmanes més. La fiscalia de Trieste afirma que no hi ha indicis que se li hagi induït la mort ni que s'hagi comès cap delicte, però ha dictaminat que se li faci una anàlisi forense per aclarir la causa de la defunció.

De fet, les especulacions sobre la mort d'Eluana no han trigat. Maurizio Gasparri, el president del Poble de la Llibertat, el partit de Berlusconi, ha considerat probable que la mort de la dona "hagi estat accelerada". Gasparri diu que assumeix la responsabilitat d'aquestes declaracions.

El Senat

Eluana sembla que s'ho hagi ensumat. El Senat italià ha aprovat aquest dimarts, amb 164 vots a favor, 100 en contra i una abstenció la moció presentada pel partit del primer ministre Silvio Berlusconi que obliga a alimentar i hidratar les persones que no puguin fer-ho per elles mateixes. La moció ha de passar ara per l'aprovació del Congrés. Per la seva banda, l'Església italiana ha demanat una llei que eviti que es repeteixin casos com el d'Eluana Englaro.



Anar al contingut