Plató de 8TV
La televisió privada catalana propietat de Nicola Pedrazzoli s'ha fos a negre (ACN)

8TV deixa d'emetre i Catalunya es queda sense cap televisió privada

El canal ha deixat d'emetre a la mitjanit d'aquest 16 d'octubre, després d'haver entrat en concurs de creditors a l'agost

Actualitzat

8TV ha tancat. Finalment, i després d'haver entrat en concurs de creditors, la mitjanit d'aquest dimarts la televisió privada de Catalunya ha anat a negre.

L'administrador concursal va ordenar el tancament del canal de TDT a la mitjanit del dia 30 de setembre, perquè no s'acumulessin més pèrdues, però la Generalitat va negociar allargar-ne el tancament.

El 4 d'octubre, el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va anunciar l'inici d'un procediment administratiu d'extinció de la llicència corresponent al canal de TDT de l'empresa Emissions Digitals de Catalunya, SAU (EDICA). Ara, finalment, ha deixat d'emetre.

La televisió privada, propietat de Nicola Pedrazzoli, es va declarar en preconcurs de creditors al maig, si bé mai va ser sostenible econòmicament en els seus més de vint anys d'història.

El concurs de creditors va afectar tota la companyia EDICA, que gestionava un dels dos múltiplexs amb què compta Catalunya. Un múltiplex és l'espai radioelèctric per on emeten els canals de televisió i la Generalitat en té dos: el de 3Cat i el que gestionava EDICA.

El múltiplex d'EDICA disposava de quatre canals, dels quals la companyia n'explotava dos, corresponents a 8TV i Verdi Clàssics, i en llogava dos més, a Fibracat i Barça TV, respectivament. Aquests dos últims canals ja no emetien: Fibracat va cessar les emissions al gener i Barça TV ho va fer l'1 de juliol.

"La situació econòmica d'EDICA es va desestabilitzar en el moment en què primer Fibracat i després Barça TV van trencar els respectius contractes de lloguer amb EDICA", va lamentar la companyia, que ara ha abaixat la persiana.

Què passa amb els múltiplex?

Inicialment, Catalunya comptava amb tres múltiplexs, però amb la reordenació de l'espai radioelèctric el govern espanyol va retirar-li'n un per donar-lo a les operadores de telefonia i dedicar-lo a la cobertura d'internet mòbil. En aquell moment, doncs, la CCMA va haver de reordenar els seus canals i llogar part del seu múltiplex al Grup Godó per poder emetre en HD.

Finalment, la situació va quedar amb el múltiplex de gestió privada amb els canals que llogava 8TV. Ara que el múltiplex de gestió privada queda buit, el dubte és si el govern espanyol el reclamarà o deixarà que la Generalitat en disposi.

Més de 20 anys de la privada de Catalunya

8TV va començar les seves emissions l'any 2001 com a CityTv. L'estiu del 2003, l'empresa va aconseguir un múltiplex, l'única llicència de gestió privada de Catalunya. Cal recordar que la concessió obligava a emetre una programació diferenciada i en català, una condició que no sempre s'ha respectat.

El 2015, i després d'arrossegar anys de pèrdues, Mediaset España va comprar el 40% de la propietària de 8TV, però només dos anys més tard va sortir-ne.

El 2021, els Godó van vendre's el negoci de la televisió i se'l va quedar l'empresari Nicola Pedrazzoli, però en tot aquest temps no van assolir ni l'1% de la quota de pantalla i, per tant, molt pocs ingressos per publicitat.

Després del tancament de Fibracat i Barça TV, els ingressos de 8TV van caure en picat, fins que van entrar en concurs de creditors a l'agost i han tancat aquest 16 d'octubre.

ARXIVAT A:
Televisió
Anar al contingut