L'exèrcit ha admès que un dron va dirigir-se accidentalment a Tudun Biri i va bombardejar els seus habitants
L'exèrcit ha admès que un dron va dirigir-se accidentalment a Tudun Biri i va bombardejar els seus habitants (Europa Press)

85 civils moren per un error "lamentable i inquietant" de l'exèrcit nigerià amb un dron

L'exèrcit ha admès que un dron va dirigir-se accidentalment a un poble i va bombardejar-ne els habitants mentre celebraven una festa, en un atac que el president Tinubu ha qualificat també de "dolorós"

Un dron de l'exèrcit nigerià va matar 85 civils per error aquest diumenge en un poble de l'estat de Kaduna, al nord-oest de Nigèria. Els veïns de Tudun Biri estaven celebrant una festa musulmana quan, de sobte, van rebre l'atac.

El president nigerià, Bola Ahmed Tinubu, ha anunciat que obrirà una investigació per esbrinar què va passar exactament, després que l'exèrcit admetés que un dels drons que utilitzen per combatre grups armats es dirigís accidentalment al poble i n'ataqués els habitants.

L'exèrcit no ha fet oficial el nombre de persones mortes en l'atac, tot i que els residents de Tudun Biri han confirmat que hi hauria almenys 85 víctimes, moltes d'elles infants.

L'Agència Nacional de Gestió d'Emergències ha apuntat que les autoritats han confirmat que, fins ara, "s'han enterrat 85 cossos", tot i que "66 persones estan sent ateses a l'hospital", algunes d'elles greus, i "la xifra podria augmentar".

"Indignació i dol"

La majoria de les víctimes de l'atac estaven als carrers de Tudun Biri celebrant la festa musulmana de Mawlid, que commemora el naixement del profeta Mahoma.

"Era a dins de casa quan vaig sentir la primera bomba, i ràpidament vam sortir a ajudar els afectats", explica l'Idris, un veí del poble.

"La meva tieta, les dones dels meus germans, els seus fills... han mort tots."

El president Tinubu, en un comunicat, ha qualificat l'incident de "lamentable, inquietant i dolorós", i s'ha mostrat "indignat i dolgut per la tràgica pèrdua de vides nigerianes".

L'exèrcit, per la seva banda, ha explicat que s'estava duent a terme una missió rutinària quan, "involuntàriament", van passar els fets.

Bola Ahmed Tinubu ha qualificat l'incident de "lamentable, inquietant i dolorós" (Reuters/Temilade Adelaja)

Els bombardejos "per error", recurrents

Però no és la primera vegada que l'exèrcit nigerià bombardeja, per error, la població civil. El gener del 2017, 112 persones van morir quan un avió va impactar contra un campament que albergava 40.000 persones desplaçades per la violència jihadista a la ciutat de Rann, a prop de la frontera amb el Camerun.

El setembre del 2021 van morir 20 pescadors i diverses persones van resultar ferides en un atac a Kwatar Daban Masara, al llac Txad, al nord-est del país, quan l'exèrcit els va confondre amb combatents.

En aquell atac, l'exèrcit nigerià va culpar "la manca de senyalització de la zona" en un informe publicat sis mesos després.

Les milícies jihadistes

Les milícies jihadistes han aterrit durant molt de temps parts del nord-oest de Nigèria, operant des dels boscos, on estableixen els campaments, i fent incursions en pobles de la zona per saquejar i segrestar residents per obtenir un rescat.

Al nord-est, en canvi, aquestes milícies s'han allunyat dels territoris que ocupaven en el punt àlgid del conflicte, tot i que continuen lluitant a les zones rurals.

Les forces armades de Nigèria recorren sovint als atacs aeris per enfrontar-se a aquests grups en una lluita que va iniciar-se fa més d'una dècada. El conflicte ja ha deixat més de 40.000 morts i dos milions de desplaçats des del 2009.

ARXIVAT A:
Nigèria
Anar al contingut