Washington

400 anys de l'arribada del primer vaixell amb esclaus als Estats Units

Una vintena d'africans van ser venuts com si fossin bestiar, per primera vegada a Virgínia. Van entrar per la badia de Fort Monroe

RedaccióActualitzat

Els Estats Units recorden, especialment aquests dies, els 400 anys de l'arribada al país del primer vaixell amb esclaus. Va ser cap a finals d'estiu del 1619. Des de llavors, l'explotació inhumana dels africans i els seus descendents marcaria profundament la seva història, fins avui, quan la desigualtat racial encara és alarmant.

Per la badia de Fort Monroe, a Virgínia, va entrar fa just quatre segles el primer carregament d'esclaus a territori nord-americà. Després de ser arrencats de la seva terra i suportar un viatge infernal, una vintena d'africans van ser venuts com si fossin bestiar als primers colons anglesos que paradoxalment es vantaven de construir una terra de llibertat i d'igualtat.

D'aquell assentament en queda ben poca cosa i els arqueòlegs han de rascar molt per trobar-hi vestigis que parlin d'aquell moment.

 

 

James Horn, historiador de Rediscovery Foundation:

"Hem d'explicar la història concreta d'aquells primers africans que durant molts segles no han tingut nom ni veu. Només eren números entre els centenars de milers o milions que es van portar d'Àfrica."

Des d'aquell moment, l'esclavitud marcaria la història dels Estats Units, es convertiria en el seu pecat original, incapaç durant segles de despendre-se'n fins al punt que les seqüeles encara es viuen avui. I és per això que aquest aniversari no és només una efemèride.

Durant tot el 2019, hi ha commemoracions pels 400 anys de l'arribada dels primers esclaus. Alguns actes, en llocs ben simbòlics com el vestíbul de l'emancipació del Congrés dels Estats Units, un edifici que en part va ser construït amb mà d'obra esclava.

I presidint-lo, els líders demòcrates i republicans que, per un dia, aparquen les diferències i reclamen plegats que aquella història vergonyosa de cadenes i segregacionisme no s'amagui i s'expliqui bé a les escoles. Sobretot perquè sense el passat no s'entén el present en un país al qual costa horrors erradicar el racisme latent.

Chuck Schumer, líder demòcrata al Senat dels Estats Units:

"El terrible llegat de l'esclavitud encara ens afecta de forma real i reconeixible cada dia. Això no és història, això és el present."


400 anys després dels primers esclaus, els negres als Estats Units encara són un 40% més pobres que els blancs i tenen sis vegades més possibilitats que els aturi la policia.

Base de dades dels viatges

Per tenir més informació sobre el comerç d'esclaus es pot consultar una base de dades que detalla els 35.000 viatges transatlàntics que es van fer entre el 1520 i el 1866. També s'hi pot trobar una informació detallada sobre els africans que van ser capturats i van viatjar contra la seva voluntat cap al nou continent:

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut