Un brot contagia 24 usuaris vacunats d'una residència d'Esparreguera
Imatge d'arxiu d'una treballadora i una usuària d'una residència de gent gran
Esparreguera

24 contagis entre vacunats, cap de greu, pel brot en una residència d'Esparreguera

Tots són asimptomàtics o lleus tret d'un, que està ingressat però no està greu

RedaccióActualitzat

Un brot de Covid-19 a la residència municipal Can Comelles d'Esparreguera ha contagiat 24 usuaris del centre que es van vacunar al gener. L'efecte de la vacuna es tradueix en el fet que tots tenen símptomes lleus o asimptomàtics tret d'un.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat que aquesta persona està ingressada en una unitat de subaguts i en situació "estable i no greu". No n'ha donat més detalls, però l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que dels tres residents que van anar a l'hospital, dos van poder tornar a la residència i el tercer va quedar ingressat no per la Covid, sinó per una patologia de base.

"La vacunació ha funcionat", ha dit Argimon, que ha admès que el brot es podria haver originat per una persona vacunada, però tampoc n'ha dit res més. La residència compta amb poc més de 50 usuaris.

Aquest cap de setmana es va informar les famílies del brot i ara totes les persones que han estat en contacte amb els positius hauran de fer quarantena i se'ls farà una PCR.

Un ampli estudi fet a Catalunya ha mostrat que, amb les vacunes, el risc de mort per Covid dels usuaris de residències ha disminuït un 98% i que el risc de contagi cau també de forma significativa, entre un 88% i un 92%.

 

Segons ha explicat Argimon, s'han registrat pocs brots a les residències des que va començar la campanya de vacunació. No ha pogut precisar si el d'Esparreguera era el més important fins ara entre gent gran vacunada.  

L'alcalde d'aquest municipi del Baix Llobregat ha destacat el "treball ingent" del personal de la residència municipal. Des que va començar la pandèmia només havia registrat algun contagi esporàdic. No hi ha hagut cap defunció per Covid i ha tingut sempre el semàfor verd dintre de la catalogació que fa la Generalitat sobre l'índex de contagis als geriàtrics.

"Hem tingut sort, entre cometes, que això arribi ara, en un moment en el qual hem tingut la vacuna, que ens confirma que funciona perquè el brot es produeix amb una simptomatologia molt lleu i perquè els protocols permeten un altre tipus de vida que l'any passat no podíem portar", ha afirmat l'alcalde.

Com que en alguns casos els usuaris comparteixen habitacions, nou dels residents sans seran traslladats temporalment a un altre centre, a l'Hospitalet de Llobregat, perquè puguin fer la quarantena en condicions.

Després de completar la vacunació de tots els usuaris, el centre havia reprès el règim obert de sortides i visites, que fins ara estava restringit. De moment, com a mesura preventiva, s'han suspès totes les sortides i visites.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Residències gent gran
Anar al contingut