Barcelona

158 multes diàries en el primer any de sancions als vehicles sense etiqueta a la ZBE

Un 1,36% del vehicles continuen circulant sense etiqueta per la Zona de Baixes Emissions

RedaccióActualitzat

Un any després de l'entrada en vigor de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), a Barcelona són pocs els vehicles que es veuen circulant per la ciutat sense etiqueta ambiental.

Segons les dades municipals, el 2017 el parc de vehicles més contaminants era un 20%; fa un any era del 5,6%, i ara s'ha quedat en l'1,37%.

Aquesta reducció coincideix amb una dada: fa just dotze mesos es va començar a multar. En aquest temps, l'Ajuntament de Barcelona ha posat més de 57.000 sancions, que equival a 158 per dia. "Ara és equiparable a qualsevol altra infracció de trànsit", explica el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

El més notable és que "el parc s'ha transformat. Podem dir que els vehicles més contaminants ja no circulen".

A més, "també hem tingut una transformació amb l'etiqueta groga, que ha baixat un 20% a la ciutat". Això vol dir que els desplaçaments més contaminants "ja no es produeixen".

"Hi ha hagut un compliment molt alt. La ciutadania ha entès la necessitat de transformar la mobilitat de la ciutat per poder millorar la qualitat de l'aire i, per tant, l'impacte a la salut", assegura Badia.

Curiosament, en el cas de les furgonetes el canvi a vehicles menys contaminants s'ha fet més ràpid que en els turismes. "Les furgonetes ja venien amb una transformació accelerada del seu parc. El dia abans de la posada en marxa del règim sancionador ja tenien un percentatge molt baix, al voltant de l'1%, i l'endemà estaven al 0,3% de furgonetes circulant", explica Badia. "La furgoneta lleugera es va avançar molt en el canvi de vehicle. El turisme es va esperar fins a l'últim dia".

La reducció de la circulació dels vehicles més contaminants a Barcelona ha ajudat a millorar la qualitat de l'aire de la ciutat, però l'Ajuntament també té en compte l'impacte del confinament per la pandèmia en aquesta disminució.

ARXIVAT A:
MobilitatContaminacióMedi ambientZBE BarcelonaEcologiaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut