Captura del vídeo compartit pels influencers a les xarxes, ballant a Teheran
Captura del vídeo compartit pels influencers a les xarxes

10 anys de presó per a dos influencers a l'Iran per ballar a la plaça de la Llibertat

Segons el mitjà iranià a l'exili IranWire, Amir Ahmadi i Astiaj Haguigui, de 22 i 21 anys, han estat condemnats per fomentar la corrupció i conspirar contra la seguretat nacional

RedaccióActualitzat

Un vídeo de 16 segons ballant a la plaça de la Llibertat de Teheran els ha costat una pena de 10 anys i mig de presó. El van gravar i penjar a les xarxes una parella d'influencers iranians, Amir Ahmadi i Astiaj Haguigui, de 22 i 21 anys respectivament.

La publicació, l'octubre passat, es va interpretar com un gest de suport a les protestes que van esclatar a l'Iran arran de la mort de Jina Mahsa Amini a mans de la policia de la moral, el 16 de setembre passat.

Pocs dies després de compartir el vídeo, van ser detinguts i traslladats a la presó d'Evin --on el règim reclou els presos polítics--. Ara, la justícia iraniana els ha condemnat per fomentar la corrupció i per conspiració contra la seguretat nacional, entre altres càrrecs, com ara difusió de propaganda. Així n'informa el mitjà iranià a l'exili IranWire.

Aquest és el vídeo que van compartir a les xarxes socials --els primers 16 segons-- i que els ha comportat la condemna:

A banda de la dècada entre reixes, Amir Ahmadi i Astiaj Haguigui no podran sortir de l'Iran durant els dos anys següents a la seva posada en llibertat.


Ballar, un element més de les protestes

A l'Iran, ballar es considera un acte indecent i està prohibit fer-ho en públic, especialment per a les dones, encara que es tracti de parelles compromeses, com és el cas. De fet, ballar s'ha convertit en un element de protesta més --el vídeo anterior n'inclou alguns exemples-- i ja s'ha condemnat diversos activistes per fer-ho.

A més, la noia apareix sense vel, que les dones estan obligades a portar.

Segons el mateix mitjà, des que van començar les protestes al setembre, han mort més de 520 persones i hi ha hagut més de 18.000 detinguts. També denuncia que una vintena de persones han estat condemnades a mort i, que se sàpiga, hi ha hagut quatre execucions.

Amb aquestes xifres, les protestes contra el règim dels aiatol·làs han perdut intensitat les últimes setmanes per l'esgotament dels joves davant una situació insostenible.

ARXIVAT A:
IranDrets humans
Anar al contingut