Flames i trets en una presó de l'Iran on el règim reclou presos polítics

Fonts oficials desvinculen l'incendi de les protestes per la mort de Mahsa Amini, tot i que en aquesta presó hi han enviat molts dels detinguts les últimes setmanes

Redacció/AgènciesActualitzat

Un incendi ha afectat aquesta matinada la presó iraniana d'Evin, a Teheran, coneguda perquè hi ha reclosos presos polítics, després d'una nova jornada de protestes al país arran de la mort de Mahsa Amini. Hi hauria almenys vuit ferits.

"De moment, la situació està totalment controlada i la calma ha tornat a la presó", ha afirmat un alt funcionari de seguretat citat per l'agència oficial Irna, que ha atribuït l'inici del foc a un motí en una zona del centre amb delinqüents menors. Ara bé, les imatges que corren per les xarxes el contradeien.

L'organització no governamental Iran Human Rights (IHR), amb seu a Oslo, n'ha compartit unes a Twitter que mostren flames enormes i un fum espès sortint de la presó, mentre es van sentint trets.

Altres usuaris han publicat imatges que, segons apunten --no les hem pogut verificar--, mostren els enfrontaments fora de la presó, amb talls de trànsit i escenes de caos.

En tot cas, citant un fiscal de Teheran, l'agència Irna afirma que els enfrontaments "no tenen res a veure amb els disturbis recents al país", tot i que en aquesta presó s'hi haurien enviat centenars de persones detingudes durant les protestes i en alguns dels vídeos que circulen se senten crits de "Mort al dictador", un dels clams més estesos.

La presó d'Evin també té estrangers i periodistes entre els presos.
 

Setmanes de protestes

Les protestes a l'Iran van esclatar arran de la mort, el 16 de setembre, de la jove kurda Mahsa Amini, de 22 anys, sota custòdia policial. Les autoritats asseguren que va morir d'un atac de cor, però la seva família defensa que va ser colpejada per la policia moral, després d'haver-la detingut per no portar bé el vel.

Des d'aleshores, les dones iranianes han encapçalat les mobilitzacions antigovernamentals i han plantat cara a les forces de seguretat als carrers per protestar, entre altres coses, contra l'estricte codi religiós que estableix les normes de vestir femenines.

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut