Els internats de la por
Els internats de la por
Festival International du Grand Reportage d'Actualité

"Els internats de la por", al FIGRA

La producció de TV3 "Els internats de la por", dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, ha estat seleccionada per competir al FIGRA 2016, a París

El documental "Els internats de la por" ha estat seleccionat per participar en el Festival International du Grand Reportage d'Actualité 2016, que se celebrarà a París del 30 de març al 3 d'abril. Estarà inclòs en la secció internacional, que pretén fer un reconeixement a la memòria històrica i als directors que es dediquen a recuperar-la. TV3 el va estrenar a l'abril al programa "Sense ficció", amb una molt bona audiència de 635.000 telespectadors i una quota de pantalla del 19,1%.

La notícia de la nominació arriba al mateix temps que s'ha posat a la venda el llibre "Els internats de la por", escrit pels mateixos directors i coeditat per Ara Llibres i TV3, i que es presentarà el 9 de març. A més, se'n farà una edició en castellà que estarà llesta al maig.

TV3 ha programat una nova emissió del documental el dia 20 de febrer a les 23.00, pel 33.

I avui, a les 19.00, l'Escola de Pràctica Jurídica de Barcelona, coincidint amb el seu 50è aniversari, farà un visionat del documental. En aquesta sessió hi assistiran una de les seves directores, Montse Armengou, i alguns dels testimonis del documental.

 

Sinopsi

A Espanya, durant els anys del franquisme, molts nens eren enviats a col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social. Molts d'aquests, més que centres per ajudar els infants, es convertien en presons. Els nens d'aquells centres van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses.

Els testimonis d'aquells alumnes reflecteixen el poc suport que Espanya els ha donat, i, fins i tot, la falta de reconeixement d'aquests fets. És per això que la majoria d'afectats no confien en la justícia espanyola i s'han afegit a la querella argentina contra els crims del franquisme que ha obert a Buenos Aires la jutge María Servini de Cubría.

 

Premis

Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), 2015

 

Nominacions

Prix Europa 2015, The European Broadcasting Festival, en la categoria d'actualitat al millor programa de televisió europeu d'investigació.

 

Fitxa tècnica

Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis

Producció: Roser Costa

Documentació: Montserrat Bailac

Direcció de fotografia: David Bou

Muntatge: Joan Carles Calvera

Il·lustracions: Joan Casaramona

Muntatge il·lustracions: Juan Serrano

Muntatge musical: Josep M. Homs

Postproducció d'àudio: Carles Garcia

Ambientació: Quim Viciana

2a càmera: Jordi Giralt i Xavier Martínez Butxaca

Estudiants en pràctiques: Jordi Farrés i Laia Canadell

 

tv3.cat/documentals

 

Anar al contingut