Dolors Canals
Dolors Canals
Diumenge, a les 23.49

Una entrevista a Dolors Canals en l'especial "Inèdits" del Dia Internacional de les Dones

Diumenge, 8 de març, a les 23.49, el 33 emetrà un capítol especial de la segona temporada d'"Inèdits", fora del seu horari usual. Es tracta d'un especial en clau femenina dedicat a la puericultora i pedagoga Dolors Canals, amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Al llarg de tota aquesta Setmana de les Dones, Catalunya Ràdio i TV3 han omplert la programació de rostres femenins i de continguts centrats en la lluita feminista.

El programa "Inèdits", presentat per la periodista Peté Soler, recupera entrevistes de personalitats que han destacat pels seus valors humanistes, pensament crític i obert i capacitat d'excel·lir en cada un dels seus àmbits. L'especial de diumenge, en commemoració del Dia Internacional de les Dones, està dedicat a la figura de la puericultora i pedagoga Dolors Canals. Es tracta d'una entrevista que li va fer el 2006 el director i realitzador de la sèrie documental "Exilis", Felip Solé, al seu domicili de Vallcarca. El programa només en va arribar a emetre un parell de minuts, i ara "Inèdits" l'ofereix sencera.

Canals tenia 93 anys, però recordava amb precisió científica molts detalls de la seva vida. Amb l'esclat de la Guerra Civil, va dirigir les primeres guarderies infantils, que acollien nens petits mentre les seves mares treballaven a les fàbriques. L'arribada d'una altra guerra, la Segona Guerra Mundial, va requerir de nou els seus serveis a Nova York, on era a l'exili, amb el seu marit, el pintor Joan Junyer. Als Estats Units, la parella freqüentava artistes i intel·lectuals com el pintor Pablo Picasso, el violoncel·lista Pau Casals o els escriptors Ernest Hemingway i Truman Capote.

Després de la mort del dictador, Dolors Canals va tornar a Catalunya, on el 1989 va crear el centre 0-3 de Barcelona dedicat a la documentació, recerca i formació de professorat infantil.

Dolors Canals creia que, amb la incorporació de la dona al món del treball, els fills petits havien de desenvolupar-se amb persones expertes que potenciessin la seva motricitat natural i evitant-ne la sobreprotecció.

Inèdits

Després d'una primera temporada dedicada a catorze poetes i escriptors (Salvador Espriu, Joana Raspall, Palau i Fabre, Joan Oliver, Leonard Cohen...), "Inèdits" dedica aquesta segona edició a set personatges més. En cada capítol es recullen entrevistes llargues, al voltant d'una hora o més de durada, que, seguint la tònica del programa, s'emeten senceres a partir de les cintes originals de càmera. Els set personatges que componen aquesta segona temporada són Moisès Broggi, Joan Oró, Dolors Canals, Jorge Wagensberg, Miquel Porter, Joan Ainaud i Frederic Marès.

Perquè ja fa 35 anys que TV3 va començar les emissions, i els arxius de Televisió de Catalunya atresoren milers d'hores de gravacions que donen fe de l'esforç de divulgació cultural que han realitzat les diferents cadenes de la Corporació. "Inèdits" ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural. Es tracta d'imatges originals de càmera, documents audiovisuals que només van poder ser emesos parcialment, en molts casos, tan sols algun minut als informatius i, fins i tot, n'hi ha que no es van arribar a emetre mai.

Avui dia, aquests materials són molt més que un vídeo conservat al Departament de Documentació, són documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la societat. Ara, "Inèdits" els posa a disposició de l'espectador i també dels estudiosos.

tv3.cat/33
tv3/inedits/

#somdones

Anar al contingut