"Un día vi 10.000 elefantes", a "El documental"

Del 29 de juny al 21 de setembre, cada dimecres, a les 22.00, "El documental" recupera produccions estrenades al llarg de la temporada en aquest programa i al "Sense ficció" de TV3. Demà, "Un día vi 10.000 elefantes", els records de l'octogenari guineà Angono Mba sobre l'expedició en què va fer de portador per al cineasta madrileny Manuel Hernández Sanjuán i el seu equip (Hermic Films) a la recerca dels 10.000 elefants.

Aquest estiu, a "El documental" del 33 s'està veient una selecció de les produccions més interessants estrenades durant la temporada en aquest espai i al "Sense ficció" de TV3, agrupades en dues àrees temàtiques: personatges i maneres de viure. La primera, centrada en personatges amb una consolidada trajectòria cultural o artística com el cantant, actor i poeta Ovidi Montllor, el geni del Renaixement Leonardo da Vinci, el fotògraf mallorquí Toni Catany, l'escriptor Enrique Vila-Matas, l'artista Miquel Barceló, Jaume Mateu, més conegut com el pallasso Tortell Poltrona, i el director de cinema Francesc Rovira-Beleta. D'altra banda, a la segona àrea, el programa rescatarà històries de persones, comunitats o grups socials que viuen o han viscut d'una manera singular.

"Un día vi 10.000 elefantes"

Angono Mba, un octogenari guineà, rememora des del saló de casa seva l'expedició en què va fer de portador per al cineasta madrileny Manuel Hernández Sanjuán i el seu equip (Hermic Films). Entre 1944 i 1946 van recórrer la Guinea espanyola per documentar la vida a la colònia i buscar un llac misteriós, on, segons explicava una llegenda africana, es podien veure 10.000 elefants junts.

De l'obsessió del cineasta espanyol per trobar aquell llac, de les aventures pròpies d'una expedició per aquell país desconegut i dels sentiments contradictoris dels dos personatges, sorgeix aquesta història de fascinació per l'Àfrica, el passat i la memòria.

L'origen de la història va ser l'encàrrec del règim franquista a l'equip d'Hermic Films de retratar la vida a la Guinea espanyola el 1944. Hi van treballar dos anys, van visitar tots els racons de la colònia. Van rodar, almenys, 31 pel·lícules documentals i van fer més de 5.500 fotografies. Però, en tornar a Madrid i amb els pas dels anys, tota la feina va quedar en l'oblit.

Direcció: Àlex Guimerà i Juan Pajares
Guió: Pere Ortín
Realització i producció: Àlex Guimerà
Productor executiu TVE: Andrés Luque
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavón
Director fotografia, animació i muntatge: Àlex Guimerà
Música: Benjamin Fert, Fábel i el Chojin
Motion graphics: Àlex Guimerà, Flextatowa i Jaik
Color i VFX: Guillem Ventura
Disseny de so: Elias Arias
Muntatge de so: Juan Sánchez "Cuti"
Veu en off: Sergi Davies, Gorsy Edú, Toni Garrido, Pedro Esono, Generosa Esaha Ndong, Marcelo Asumu, Ibrán Trasierra

"Un día vi 10.000 elefantes" (2014), una producció de SeveralStudio en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, amb la col·laboració de l'ICAA, ICEC i AECID.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut