La germana de Marginedas mira el vídeo que els jihadistes els van enviar com a prova de vida
Dimarts, a les 22.05

"Retorn a Raqqa" i "Els guardians d'ostatges" s'estrenen a "Nits sense ficció"

Avui, a les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà "Retorn a Raqqa". Produït per Minimal Films i coproduït per 3Cat, aquest documental d'Albert Solé i Raúl Cuevas és la crònica del que possiblement ha estat un dels segrestos més famosos de la història, el d'una vintena de periodistes i cooperants captius d'Estat Islàmic, explicat per un dels seus protagonistes, el reporter català Marc Marginedas.

Tot seguit, a les 23.10, s'estrenarà "Els guardians d'ostatges", els esfereïdors relats personals dels brutals carcellers 'Els Beatles", de la cèl·lula de l'horror d'estat islàmic.

"Retorn a Raqqa"

El 3 de setembre del 2013, Estat Islàmic va segrestar el periodista Marc Marginedas a Síria. La seva reclusió, entre pallisses i amenaces diàries de mort, va durar mig any. A "Retorn a Raqqa", Marginedas torna als escenaris que va compartir amb una vintena de professionals de mitjans de comunicació i d'ONGs segrestats com ell. A set els van executar.

Marc Marginedas, corresponsal i enviat especial a zones de conflicte d'El Periodico, no havia tornat a Síria des del seu alliberament, el març del 2014. Van passar uns quants anys fins que va accedir a la proposta del director Albert Solé per retrobar-se amb els escenaris de l'horror del seu segrest.

"Tornar a Síria, em permetria tancar aquesta pàgina de la meva vida i enfrontar-me als fantasmes del passat."

El documental reconstrueix els sis mesos que Marginedas va passar en mans i a mercè d'Estat Islàmic, un viatge a l'infern que va començar el mateix dia d'entrar a Síria.

"Un alt comandament jihadista em va dir una frase que no oblidaré mai: ‘Tu has vingut aquí 2 vegades (referint-se a dues ocasions en què Marginedas havia cobert el conflicte al país anteriorment). T'ha sortit bé, però aquesta vegada et matarem.'"

Marginedas relata el calvari dels 19 segrestats amb l'ajuda d'il·lustracions i animacions que recreen els maltractaments, les humiliacions, la por i la impotència que marcaven el pas de les hores entre les parets dels tres edificis, convertits en presons, on van conviure. En un d'ells troba el periodista Javier Espinosa i el fotoperiodista Garcia Vilanova, també segrestats. I allà tots ells troben "Els Beatles", 4 combatents d'Isis coneguts per la seva crueltat extrema.

"Disfrutaven veient patir la gent -explica Marginedas. Ara tinc clar que els psicòpates de les pel·lícules existeixen de veritat."

"Hi havia execucions fictícies amb la pistola al cap i el ganivet al coll. Eren molt cruels", recorda Javier Espinosa.

El documental reconstrueix les gestions de la família i dels companys d'El Periódico per contactar amb els segrestadors i aconseguir ajuda per fer-lo tornar a casa.

Marc Marginedas va ser el primer alliberat. El van deixar en un descampat a la vora de la frontera amb Turquia. Més tard sortirien en llibertat Espinosa, Garcia Planas i nou segrestats més. Els altres, de nacionalitat nord-americana o britànica, els van executar. Llevat d'un, John Cantlie, que es va convertir en propagandista d'Isis i no se n'ha sabut res més.

"Retorn a Raqqa" va ser guardonat amb el Premi Panorama al DocsValència d'enguany pel valor documental dels seus testimonis, la contenció en l'estil narratiu i l'encert en la selecció de recursos audiovisuals al servei de la història.

La germana de Marginedas mira el vídeo que els jihadistes els van enviar com a prova de vida("Retorn a Raqqa")

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Albert Solé i Raúl Cuevas
Producció: Albert Solé
Productor executiu 3Cat: Jordi Ambròs Hortensi
Productor delegat 3Cat: Daniel Barea Delgado
Directora de producció: Gemma Rodríguez
Director de fotografía i muntatge: Raúl Cuevas
Compositor: Enric Teruel
Documentalista: Elena Rodrigo
Animació: Oyeme! Studio
Tècnics de so: Martí Palma, Gerard Tàrrega, Francesc Gosalves i Júlia Benach

"Retorn a Raqqa" és una producció de Minimal Films en coproducció amb 3Cat, la participació de Movistar +, la col·laboració de Zeta Studios i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

"Els guardians d'ostatges"

"Els guardians d'ostatges" és un documental sobre els membres d'Estat Islàmic coneguts com a "Els Beatles", els quals van ser els brutals carcellers de molts ostatges occidentals, inclòs el corresponsal de guerra nord-americà James Foley.

Després de l'atroç decapitació de James Foley, retransmesa en directe, Sean Langan, un periodista de guerra i amic íntim de Foley, va aconseguir localitzar els dos membres dels Beatles quan els kurds els van capturar immediatament després que Estat Islàmic abandonés Raqqa.

Daniel Rye i la resta de presoners durant l'execució filmada d'un altre ostatge(DR, VPRO, VRT)

Langan va enregistrar les llargues trobades amb Alexanda Kotey i El Shafee Elsheik, en una confrontació extremament crua i emotiva, que va servir com a eix central per entendre el fet que un occidental pugui esdevenir una figura destacada d'Estat Islàmic.

Alexanda Kotey i El Shafee Elsheik van ser declarats culpables pel tribunal de Washington l'abril del 2022 i compleixen cadena perpètua pels seus actes.

El documental, que abasta des del temps que va durar la captivitat a Síria (2013-2014) fins al 2022, mostra una informació colpidora explicada per testimonis presencials i està construït sobre entrevistes curosament muntades, imatges d'arxiu, gravacions personals i dramatitzacions. Els relats dels testimonis impressionen per la seva crua sinceritat.

Fitxa tècnica

Directors: Puk Damsgård, Søren Klovborg
Guió: Sean Langan
Producció executiva: Jens Vithner, Niels Kvale, Kim Christiansen
Producció: Søren Klovborg
Composició musical:  Jonas Bjerre

"Els guardians d'ostatges" és una producció de DR en associació amb VPRO i VRT.

tv3.cat/senseficcio

#Raqqa3Cat

Anar al contingut