Les coproduccions de TV3 "Tota una vida" i "Retorn a Raqqa", premiades al DocsValència

El llargmetratge documental "Tota una vida", de Marta Romero, s'ha imposat en la secció Mirades, i "Retorn a Raqqa", dirigit per Albert Solé i Raul Cuevas, ha estat el documental guanyador en la secció Panorama. Els dos documentals s'estrenaran aviat en l'espai "Sense ficció" de TV3.

Després de destacar la gran qualitat i diversitat de les produccions documentals presentades a l'edició d'enguany del DocsValència, la setena, el jurat del festival ha premiat dos títols coproduïts per TV3.

Premi Mirades per a "Tota una vida"

"Tota una vida", el primer llargmetratge de Marta Romero, retrata l'emotiva història d'amor de més de 60 anys dels avis de la directora: la Trini, malalta d'Alzheimer, i el Paco. Marta Romero va començar a gravar la seva àvia fa 12 anys amb la intenció d'atrapar el temps que la malaltia li robaria.

El documental, que va tenir la seva estrena mundial el mes de març al D'A Film Festival de Barcelona, ha estat guardonat com a Millor Pel·lícula en la Secció Mirades. El jurat l'ha triat per demostrar una capacitat notable per emocionar sense caure en el melodrama ni en el sensacionalisme, sinó aprofitant la veritat de la seva història i la intimitat dels seus personatges.

La pel·lícula, una producció de Distinto Films en coproducció amb TV3, Proyecta Films i Dos Soles Media i amb participació de À Punt Mèdia, està feta de retalls: les gravacions domèstiques amb les quals Marta Romero ha retratat els seus avis durant 12 anys. Junts durant més de 60 anys, la seva és una història d'amor entranyable i única que Romero captura amb la seva càmera per salvar-la del pas dels temps i de l'oblit. Un amor que s'estén a tota la família i que es posa a prova quan l'Alzheimer es creua en les seves vides.

Premi Panorama per a "Retorn a Raqqa"

El jurat ha guardonat amb el Premi Panorama el documental "Retorn a Raqqa", dirigit per Albert Solé i Raúl Cuevas, i n'ha destacat el valor documental dels seus testimonis, la contenció en l'estil narratiu i l'encert en la selecció de recursos audiovisuals al servei de la història.

El documental, produït per Minimal Films i coproduït per TV3, és la crònica del que possiblement ha estat un dels segrestos més famosos de la història, el d'una vintena de periodistes i cooperants captius d'Estat Islàmic, explicat per un dels seus protagonistes: el reporter català Marc Marginedas, qui, a més, va ser el primer alliberat.

L'1 de setembre del 2013, el corresponsal de guerra d'El Periodico de Catalunya Marc Marginedas va entrar a Síria juntament amb un grup d'opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià. Tres dies més tard, el 4 de setembre, Marginedas va ser segrestat a prop de la ciutat d'Hama per militants gihadistes d'ISIL.

La seva captivitat es va allargar gairebé sis mesos, durant els quals va compartir cel·la amb una vintena de periodistes i cooperants de diversos països, entre els quals James Foley i Steven Sotloff, companys que no van tenir la mateixa sort que ell.

Marginedas va ser alliberat el març del 2014, i des de llavors no ha tornat al territori Sirià. Ara, sent la necessitat d'emprendre aquest viatge, físic i catàrtic, a la casa a prop de Raqqa on va viure l'experiència més dura de la seva vida. Una experiència que ha mantingut pràcticament en un oblit voluntari durant tots aquests anys.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio 
twitter.com/senseficcio 

Anar al contingut