DIMARTS, A LES 21.55

"La ciutat dels turistes", a "Sense ficció"

Demà, a les 21.55 a TV3, "Sense ficció" recupera "La ciutat dels turistes", un treball dirigit per Isabel Fernández, que qüestiona si s'ha de limitar l'activitat turística a Barcelona. El documental se submergeix en una de les qüestions més controvertides d'avui dia per a la majoria de capitals europees; analitza la relació de Barcelona amb el turisme i n'extreu conclusions locals i, també, globals.

Tot seguit, "Valor afegit" reflexionarà sobre si és sostenible el turisme que rebem i el que fem quan viatgem. El programa econòmic farà un recorregut pels principals problemes que planteja l'èxit d'aquest sector: des de l'afectació al medi ambient fins a la precarietat laboral i la sobreexplotació del territori. També s'abordaran les possibles solucions, com posar límits a l'arribada de turistes, tancar platges, limitar hotels i pisos turístics o apujar la taxa turística.

Barcelona és la cinquena destinació turística d'Europa, amb 17 milions de pernoctacions turístiques registrades a la ciutat durant l'any 2015. Barcelona és, també, el principal port de creuers del continent europeu. Els 749 vaixells que hi van atracar el 2015 portaven a bord més de 2.500.000 persones.

La capital catalana s'ha convertit en un fenomen turístic. Però, mentre que les xifres de negoci no paren de créixer, la relació idíl·lica entre els ciutadans i els visitants es complica per culpa de la saturació de visitants. Les queixes de les associacions de veïns per les molèsties provocades pels turistes han passat a ser recurrents. Els habitants de Ciutat Vella, de la Sagrada Família, de la Barceloneta o del Park Güell es queixen dels sorolls i de les molèsties derivades de la massificació de certs espais, de la desaparició progressiva dels negocis tradicionals del barri o de l'expulsió dels habitants autòctons per la proliferació d'habitatges turístics.

L'augment constant del turisme implica la transformació de la ciutat. El caràcter de Barcelona és el que atreu els turistes, però, alhora, l'arribada massiva de turistes pot provocar que Barcelona perdi el caràcter propi. Cal frenar l'activitat turística? Com es pot gestionar un sector que, econòmicament, és tan important?

El mateix problema de Barcelona també el tenen altres grans ciutats del món que atreuen un volum de turistes que multiplica, sovint, la seva població: París, Amsterdam, Palma o Lisboa.

El ritme de creixement del sector turístic a escala mundial és de prop del 5% anual. Segons xifres de l'Organització Mundial del Turisme, el 2015 1.200 milions de persones al món es van desplaçar fora dels seus països per passar-hi les vacances. Viatjar, abans, era un desig a l'abast de pocs, però ara s'ha convertit en l'activitat d'oci més comuna per a gairebé tothom. Des del boom turístic dels anys 60 i 70, el turisme de masses ha anat conquerint terreny, fins a convertir-se en una de les principals activitats econòmiques a escala internacional i un dels pilars de l'economia per a Catalunya i Espanya.

Més enllà de l'enlluernament de les xifres, en l'àmbit local, el turisme és un fenomen que impacta, a tots els nivells, en la vida de les ciutats i que les transforma. El debat per posar ordre al creixement del sector és sobre la taula i Barcelona ha estat la primera ciutat que l'ha plantejat. És sostenible aquest continuat creixement turístic? Quin és el model de desenvolupament turístic desitjable? Es pot administrar aquesta activitat de manera satisfactòria per a totes les parts que hi estan implicades? Es pot evitar l'enfrontament entre la ciutat dels ciutadans i la ciutat dels turistes?

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut