Joaquim Maria Puyal destaca la importància d'estar envoltat d'un bon equip per fer les transmissions de partits del Barça en català

Puyal ha estat a "El matí de Catalunya Ràdio" per commemorar que aquesta temporada celebrarà els 40 anys de les transmissions en català del Barça, trenta d'ells a Catalunya Ràdio amb "La TdP"

El periodista Joaquim Maria Puyal ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, que, quan fa 40 anys va començar a fer transmissions futbolístiques, només un locutor feia la transmissió, per això, amb el pas dels anys i, que ells s'ha fet gran, s'ha volgut envoltar d'un equip potent que enriqueixi el producte radiofònic.

A més, ha apuntat que "La TdP" és el primer programa de transmissions futbolístiques  que va incorporar veus femenines com Isabel Bosch, Pilar Calvo, Laia Tudel o Sònia Oleart, entre d'altres.

Pel que fa al fil narratiu de "La TdP", Joaquim Maria Puyal ha destacat la importància d'explicar les realitats dels països i de les ciutats que visita el club català, més enllà de l'estricte fet esportiu. Per això, ha dit: "A mi em sembla que no podem aïllar el futbol de la vida, per exemple, el dia que vàrem anar a Geòrgia, ens queixàvem que fèiem un viatge de cinc hores en avió, a creuar tot el Mediterrani, des d'Occident fins a Orient, i jo reflexionava a "La TdP"; ‘hi ha molta gent que creua el Mediterrani del sud fins al nord amb pasteres i hi deixen la vida i nosaltres ens queixem d'això'. Jo no puc estar-me d'entrar  un context del lloc on sóc, del territori on sóc, de la gent d'on hi sóc."

El periodista ha afegit que veu molt difícil arribar als 45 anys de "La TdP" i que, abans de la seva retirada, voldria fer alguna altra cosa.

El radiofonista ha destacat que: "A mi el que m'interessa ara és arribar als 40 anys de transmissions, i quan arribem als 40 farem una festa amb els oients, farem alguna cosa que no sé encara què, i celebrarem els 40 anys. Respecte al futur, a mi m'agradaria fer alguna cosa abans d'anar al geriàtric que no fos transmetre partits de futbol. Jo crec que és molt difícil que arribem als 45 anys de transmissions."

Puyal també ha descartat, de moment, començar a fer les seves memòries.

"Futbol a Catalunya Ràdio", ara "La TdP", s'emet en aquesta emissora des la temporada 1985-86, i ha contribuït a consolidar la normalització lingüística en l'àmbit del llenguatge esportiu.  

El programa comença una hora abans de l'inici dels partits del Barça i té una durada de quatre hores. Tot en directe. El productor executiu és Joaquim Maria Puyal , que és també qui descriu el partit i coordina el discurs. Puyal va fer la primera emissió del programa realitzant la transmissió del partit entre el FC Barcelona i la UD Las Palmas el dia 5 de setembre del 1976 a través de l'antena d'EAJ-1 Ràdio Barcelona.

Joaquim Maria Puyal és periodista i filòleg, té quatre premis Ondas, tres premis d'Òmnium Cultural i la Creu de Sant Jordi de l'any 1997, el Premi Nacional de Radiodifusió, concedit per la Generalitat de Catalunya i el Ciutat de Barcelona, entre d'altres.

 

Des del 2009 és membre de la Secció Filològica  de l'Institut d'Estudis Catalans i és l'autor del "Manifest sobre l'Ofici de Periodista".

Si voleu escoltar l'entrevista sencera amb Joaquim Maria Puyal, podeu anar aquí.

    

 

Catradio.cat/mati

Facebook.com/elmatidecatalunyaradio

Twitter.com/maticatradio

 

Catradio.cat/LaTdp

Facebook.com/LaTdp

Twitter.com/LaTdp

 

 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut