El "33 i..." s'omple de ciència

Del 14 al l'18 de novembre, el 33 dedica la seva franja temàtica als investigadors i els avenços del coneixement humà coincidint amb la Setmana de la Ciència. De dilluns a divendres, cada dia, reportatges que donen a conèixer grans científics del nostre país. Metges, matemàtics, oceanògrafs, homes i dones pioners que sovint deixen el seu testimoni més enllà de la seva disciplina científica. A més d'aquests reportatges, el 33 recupera quatre programes de "(S)avis" dedicats a personalitats del món de la ciència i complementa aquesta programació amb els espais divulgatius "Càpsules de ciència". Cada dia, a partir de les 23.15, l'espai "33 i... ciència".

Aquesta setmana els espectadors de la franja temàtica "33 i ..." tenen l'oportunitat de tornar a escoltar els pensaments profunds d'un home savi, que des dels seus més de cent anys de vida donava testimoni de compromís amb el coneixement i el respecte per la vida humana, el doctor Moisès Broggi. O descobrir la passió d'una dona pionera fascinada per la superfície blanca i gèlida d'un lloc inhòspit, aparentment desert, i on també batega la vida: l'Antàrtida, sota la mirada de la doctora Josefina Castellví. Ells són dos dels científics protagonistes de la programació especial que el 33 proposa coincidint amb la celebració de la Setmana de la Ciència. A més d'ells, la història emocionant d'un home, Ferran Sunyer, capaç de vèncer les dificultats físiques i ser un brillant matemàtic malgrat la paràlisi cerebral. Reconegut internacionalment, va haver de viure un exili interior per la marginació a la qual el va sotmetre gran part de la comunitat matemàtica del país. Científics apassionats que, com Paco Torrent, han hagut de lluitar durant anys, sovint en solitari, per aconseguir el seu objectiu. En el cas del metge valencià, descobrir que el cor és un sol múscul que es plega sobre si mateix, coneixement que va revolucionar la cardiologia.

Aquesta programació especial també recupera quatre entrevistes del programa "(S)avis", les dedicades a la geògrafa Anna Cabré, la neuròloga Anna Boada, la matemàtica Pilar Bayer i el cardiòleg Josep Maria Caralps, personalitats destacadíssimes en cada una de les seves disciplines científiques i amb una qualitat humana excepcional.

Divendres, complementant aquests testimonis, el "33 i..." dedicarà el seu temps al coneixement del nostre planeta amb l'emissió de tres documentals que acosten la Terra des de diferents punts de vista. "Gaia: La gran mare", documental de l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya, explica l'origen, evolució i futur de la Terra des del punt de vista geològic. "La mesura de la Terra", també de l'Institut Cartogràfic, fa un recorregut per la història del mesurament del planeta. Finalment, "De la superfície a les profunditats" proposa un viatge des de la superfície del nostre planeta fins als primers centenars de quilòmetres de profunditat.

Complementant aquesta programació, cada dia, al final de cada un dels reportatges i de "(S)avis" s'emetrà un capítol de "Càpsules de ciència", uns microespais de tres minuts de durada produïts per TV3 en col·laboració amb l'Associació per a la Divulgació de la Cultura Científica.

 

 

 

Anar al contingut