Catalunya Música ofereix una programació especial amb motiu de la mort del violinista i director d'orquestra britànic Sir Neville Marriner

Des de Catalunya Música es vol recordar la figura de l'insigne violista i director d'orquestra britànic Sir Neville Marriner, que va morir ahir a l'edat de 92 anys.

La figura de Marriner ha estat present a la programació de l'emissora des de primera hora del matí a l'espai "Tots els matins del món" i hi seguirà present durant tot el dia.

A les sis de la tarda, a l'espai "Assaig general", Maria Montes i Albert Torrens entrevistaran Llorenç Caballero, director artístic de l'Orquestra de Cadaqués i amic personal del mestre Marriner, per comentar la notícia de la seva mort.

A les vuit del vespre, l'espai "Els concerts" oferirà un dels últims concerts que Marriner va fer a casa nostra. Va ser dins el marc de la temporada de concerts Palau 100, al Palau de la Música Catalana, al capdavant de l'Orfeó Català i l'Orquestra de Cadaqués i els solistes vocals Raquel Lojendio, Pilar Vázquez, Daniel Norman i Leigh Melrose, amb la interpretació de la "Simfonia n. 9 en re m, op. 125" de Ludwig van Beethoven. En les darreres dècades van ser molt habituals els seus concerts al capdavant de l'Orquestra de Cadaqués, de la qual va ser director titular i fins ara director honorífic, i al davant de la qual el pròxim 19 d'octubre havia de tornar a dirigir dins el cicle BCN Clàssics al Palau de la Música Catalana.

A les onze de la nit, l'espai "Solistes" recuperarà l'entrevista que Joan Vives li va fer l'any 2010. Una conversa d'una hora per redescobrir la vida i trajectòria d'un dels directors d'orquestra que més han arribat a l'imaginari popular, fundador de l'Academy of Saint-Martin-in-the-Fields.

Nascut a Lincoln (Lincolnshire, Anglaterra) el dia 15 d'abril de 1924, Sir Neville Marriner va estudiar al Royal College of Music i al Conservatori de París. Després d'haver tocat el violí a l'Orquestra Philharmonia i a l'Orquestra Simfònica de Londres i d'haver format el Jacobean Ensemble amb Thurston Dart, es va traslladar momentàniament a Hancock (Maine), als Estats Units, per estudiar direcció d'orquestra amb Pierre Monteux.

El 1956 va fundar l'Academy of St Martin-in-the-Fields, una orquestra de cambra amb la qual que va realitzar nombroses gravacions discogràfiques. Va dirigir l'Orquestra de Minnesota del 1979 al 1986 i l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Stuttgart del 1986 al 1989. El 1985 se li va concedir el títol honorífic de cavaller.

Marriner va dirigir un ampli repertori, però va ser particularment cèlebre com a intèrpret de la música dels segles XVIII i XIX. I és remarcable la seva participació com a responsable de la banda sonora de la pel·lícula "Amadeus".

Si voleu recuperar l'entrevista a Sir Neville Marriner a l'espai "Solistes" feu clic aquí.

 

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut