El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva intervenció. (Foto: Reuters)
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva intervenció. (Foto: Reuters)

Reaccions a 'El matí de Catalunya Ràdio' de CDC, UDC, ERC, ICV i CUP a la proposta del president Mas

CDC aposta perquè el president Mas encapçali la llista de país, UDC està disposada a parlar del full de ruta anunciat ahir i ERC ho veu com el primer pas per negociar la fórmula que garanteixi una majoria independentista clara. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, diferents partits catalans s'han posicionat sobre la proposta d'Artur Mas, de la qual s'han desmarcat Iniciativa i la CUP

 

"El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, ha parlat amb els representants dels partits pro consulta per recollir una primera valoració de les paraules del president.

Des de Convergència, el seu coordinador general, Josep Rull, demana a Mas que lideri la llista de país, perquè és un actiu imprescindible. Per Rull, "ell va fer aquesta opció que demostra quin és el seu nivell de generositat que hem de tenir tots. Per tant parlem-ne i parlem de tot, però des de la nostra perspectiva, més enllà d'una dinàmica partidista que és el nostre líder, evidentment creiem que en aquests moments no podem desaprofitar cap actiu".

El soci de coalició de CDC, Unió Democràtica, no tanca la porta a entrar a la llista unitària, però amb prudència. El seu secretari general i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha destacat: "Nosaltres estem disposats a parlar-ne, a veure com reaccionen també la resta de forces polítiques. No ens volem precipitar. Estem oberts a dialogar, a escoltar i a dir, evidentment, la nostra."  

Des d'Esquerra, la seva portaveu, l'exconsellera Anna Simó, creu que la proposta concreta de Mas és un punt de partida per negociar la fórmula que garanteixi una majoria clara a favor de la independència. Anna Simó ha dit que "ara que tenim aquestes dues propostes i que en els pròxims dies i setmanes han de venir altres propostes, segur, per la independència, parlem-ne. Mirem de millorar-les, mirem de fer-ne de totes una i amb un paraigua comú. Potser estem en unes millors condicions per fer una majoria independentista àmplia i sòlida".   

Però la proposta de Mas va decebre la CUP i ICV, perquè consideren que deixa de banda la situació social.

Per Isabel Vallet, diputada de la CUP, la realitat social no es pot congelar 18 mesos. Per la CUP, aquest ha de ser "un procés eminentment popular. La realitat de les persones no es congela d'aquí fins a un any i mig. Durant un any i mig les institucions han de donar respostes i no estar sotmeses al mercat, que és el que han fet aquests dos últims anys".

La coordinadora nacional d'ICV, l'ecosocialista Dolors Camats, creu que el full de ruta de Mas oblida les necessitats i emergències del país. I ha carregat contra les eleccions plebiscitàries dient que "amb el que el president Mas va dir ahir, va pretendre carregar-se l'eix esquerra-dreta en el país. I per ser un país normal, les dretes i les esquerres, els projectes polítics que es confronten i que ofereixen a la societat models diferents, existeixen. I no és poden diluir en projectes de candidatures úniques per molt que li  digui plebiscitàries".

  

 

 

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut