Silvio Berlusconi, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Roma

L'oposició italiana presenta una moció de censura contra el govern de Berlusconi

El Partit Demòcrata, principal partit de l'oposició italiana, i el Partit Itàlia dels Valors han presentat aquest divendres una moció de censura en contra del govern de Silvio Berlusconi a la cambra dels diputats. La iniciativa coincideix amb l'anunci per part del partit de Berlusconi, Poble de la Llibertat, d'una moció de confiança en suport del govern des de la cambra alta.

Actualitzat
La crisi de govern d'Itàlia ha propiciat maniobres a totes bandes. Els dos grans partits de l'oposició italiana, el Partit Demòcrata i el partit Itàlia dels Valors han presentat aquest divendres una moció de censura contra el govern de Berlusconi a la cambra dels Diputats. El líder d'Italia dels Valors, Antonio di Pietro, ha lamentat els quinze anys de "política de mala vida" de Berlusconi i ha declarat que finalment "ha arribat el moment en què cadascú haurà d'assumir les seves responsabilitats polítiques i personals, responent a la pròpia consciència i al país".

Però la iniciativa només pot prosperar amb garanties si obté el suport de Gianfranco Fini, el president de l'hemiscicle, que fa poc va trencar la coalició amb el cap de govern d'Itàlia. Fini ha demanat en diverses ocasions aquests darrers dies la dimissió de Berlusconi sota l'amenaça de retirar els seus homes de l'executiu si Il Cavaliere no accedeix a la seva petició.

Berlusconi ha reiterat que no pensa dimitir. De fet, el seu partit, Poble de la Llibertat, també ha mogut fitxa en aquesta batalla política. Coincidint amb la moció de censura de l'oposició, el seu partit ha anunciat aquest divendres que està ultimant una moció de suport al govern amb la majoria del Senat.

L'expulsió de Fini del Poble de la Llibertat i la conseqüent creació de Futur i Llibertat per Itàlia ha fet caure les expectatives del govern de Berlusconi, que ha vist com el seu partit perdia la majoria absoluta a la cambra dels diputats. A més, a aquesta precària situació política, cal sumar-hi els els recents escàndols sexuals que impliquen Berlusconi; uns escàndols que han fet caure la popularitat d'Il Cavaliere.

Anar al contingut