Sant Sebastià

"Neds", de Peter Mullan, i el cinema català triomfen a Sant Sebastià

La pel·lícula britànica "Neds", de Peter Mullan, ha estat la gran triomfadora del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. La cinta s'ha endut la Concha d'Or a la millor pel·lícula i la Concha de Plata a la millor interpretació masculina pel debutant Connor McCarron. Les produccions catalanes han estat molt presents al palmarès. Tres de les quatre que s'hi presentaven han esgarrapat premis. "Elisa K" ha rebut la menció especial del jurat i Nora Navas ha guanyat el guardó a la millor actriu per "Pa negre".

Actualitzat
Peter Mullan ha acaparat els grans premis del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. S'ha endut la Concha d'Or pel film "Neds", que narra la vida d'un jove que se submergeix a la violència salvatge entre bandes al carrer per ràbia i frustració. Amb "Neds" ("Non-educated Delinqents"), Peter Mullan fa un retrat de la violència juvenil a les grans ciutats d'Escòcia i Anglaterra que, segons explica, ha incrementat fins al punt de convertir-se gairebé en una pandèmia. I el "ned" protagonista del film s'ha apuntat la Concha de Plata. És el debutant Connor McCarron, que ha encarnat aquest jove escocès perdut.

El premi d'interpretació femenina ha estat per a l'actriu Nora Navas, que ha estrenat un gran palmarès català. Navas, per "Pa negre", "Elisa K" i "Aita" són les tres produccions del país guardonades. L'actriu catalana ha rebut el premi per la seva interpretació al drama de postguerra "Pa negre", dirigit per Agustí Villaronga, que ha adaptat al cinema la novel·la d'Emili Teixidor.

"Elisa K", dels catalans Jordi Cadena i Judith Colell, ha rebut el premi especial del jurat. El film, coproduït per TV3, explica la història d'una nena que és violada als 11 anys i que triga 14 anys a recordar els fets. El jurat n'ha destacat la manera "com retrata la violència a la qual es veuen exposats els innocents en la vida quotidiana".

El film "Aita", del donostiarra José María Orbe, ha estat guardonat amb el premi a la millor fotografia pel treball de Jimmy Gimferrer.

La Concha de Plata al millor director ha estat per al xilè Raúl Ruiz per la seva pel·lícula "Misterios de Lisboa", de producció portuguesa. El film és una reivindicació de la telenovel·la que dura quatre hores i mitja i en la qual el veterà realitzador barreja amor, odi, venjança i surrealisme. La cinta tindrà una versió televisiva.

"Home for Christmas", del noruec Bent Hamer, s'ha dut el guardó al millor guió per la seva narració creuada de petites històries amb rerefons nadalenc. A més, el jurat ha concedit una menció especial a la marroquina "A Jamaâ" (la mesquita), de Daoud Aoulad-Syad, "per la simplicitat d'una història que amaga la complexitat".

Fora de la secció oficial, el premi Nous Directors ha estat per a "Los colores de la montaña", una coproducció de Colòmbia i el Panamà dirigida per Carlos César Arbeláez. Hi ha hagut dues mencions especials per a l'uruguià Federico Veiroj, per "La vida útil" i per al film danès "Nothing's all bad", de Mikkel Munch-Fals.

El premi del públic ha anat a parar a "Barney's version", de Richard J. Lewis, protagonitzat per Paul Giamatti. El FIPRESCI, que concedeixen els crítics internacionals, ha estat per a la japonesa "Genpin", de Naomi Kawase, i el de pel·lícula l'europea, concedit pel públic, per al documental sobre la figura de l'arquitecte Norman Foster, "How much does your building weigh, Mr Foster?".

La cinta mexicana "Abel", primera pel·lícula de ficció dirigida pel popular actor Diego Luna, ha guanyat el premi Horitzons Llatins de la 58a edició del Festival.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut