Pristina

El primer ministre de Kosovo confirma que demà proclamarà la independència

Tal com s'havia especulat a les últimes hores, demà serà el moment elegit perquè el primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, anunciï unilateralment la independència d'aquesta província sèrbia de majoria albanesa. Així ho ha fet públic el mateix Thaçi, justament el dia en què la Unió Europea ha donat llum verda a l'enviament de la missió de tutela política, judicial i policial per garantir l'estabilitat a la zona un cop es proclami la independència.

Actualitzat

Pel que fa al calendari previst per a la proclamació de la independència, tot començarà demà a partir de les 10 del matí, quan el primer ministre té previst lliurar una sol·licitud per convocar una sessió extraordinària del Parlament, que tindrà lloc a les 3 del migdia.

Posteriorment, tant Thaçi com el president, Fatmir Sejdiu, i el president del Parlament, Jakup Kraniqi, oferiran una declaració a la premsa cap a les 6 del vespre de diumenge.

Mitja hora després, els tres principals líders de Kosovo assistiran a un acte en una cèntrica plaça de Pristina, que serà la capital del nou estat. Seguidament hi haurà un concert a càrrec de l'Orquestra Filharmònica de Kosovo, en el qual s'interpretarà l'himne europeu.

Finalment, tant Thaçi com Sejdiu s'adreçaran als ciutadans de Kosovo en un discurs que precedirà a una festa per la independència.

La UE té el desplegament a punt

Mentrestant, la UE ja té a punt la missió que té com a objectiu preservar l'estabilitat a la regió. Fins aquesta mitjanit passada, els estats membres podien plantejar objeccions a l'operació, però finalment això no ha passat. La missió estarà formada per uns 2.000 experts, magistrats, jutges i agents policials, que lluitaran contra el crim organitzat i la corrupció, i treballaran pel manteniment de l'ordre públic. La policia de Kosovo s'entrena aquests dies per fer front a possibles aldarulls i garantir una convivència pacífica.

L'anunci de la UE arriba la vigília de l'esperada declaració unilateral d'independència d'aquesta província sèrbia de majoria albanesa. La missió europea, sota el nom d'"Eulex Kosovo", serà l'operació civil més important de les engegades fins al moment per la UE com a part de la seva política de seguretat i defensa.

El desplegament, però, encara haurà d'esperar uns dies. Es produirà entre finals de febrer i el mes de juny, i rellevarà l'administració de l'ONU en la tutela política de Kosovo.

La missió estarà dirigida pel general francès Yves de Kermabon, mentre que l'autoritat política l'exercirà el representant especial de la UE, l'holandès Pieter Feith. La UE ha aprovat un pressupost de 205 milions d'euros per al primer any i mig de l'operació, i està prevista una revisió cada sis mesos.

El govern espanyol no reconeixerà el nou estat

Un cop Kosovo proclami la seva independència, arribarà el moment de rebre els reconeixements diplomàtics de la comunitat internacional. En aquest sentit, el govern espanyol ja ha avançat que no reconeixerà el nou estat ni hi establirà relacions diplomàtiques com a mínim "a curt i mitjà termini".

L'executiu espanyol considera que la declaració unilateral d'independència està mancada de "base jurídica internacional". De fet, fonts diplomàtiques espanyoles han qualificat de "sui generis" la independència de la fins ara província sèrbia. Tant és així que Kosovo no entrarà a les Nacions Unides, no tindrà exèrcit -les úniques tropes seran les de l'OTAN- i els seus policies i jutges els aportarà la Unió Europea.

A més, el govern espanyol s'ha esforçat a insistir que no hi ha paral·lelismes possibles entre Kosovo i el País Basc o Catalunya, ja que Espanya és "un vell país amb molts segles d'història al darrere" i que, a més, "és dins de la UE".

Anar al contingut