Mas i Rajoy en la inauguració de l'AVE a França.
Mas i Rajoy en una de les últimes imatges en què se'ls ha vist junts, en la inauguració de l'AVE ara fa un any.
Madrid

El govern espanyol explica que Mas i Rajoy han parlat per telèfon i que treballen en una trobada

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha revelat que Artur Mas i Mariano Rajoy han parlat per telèfon i assegura que ja treballen en una trobada.

Felip GordilloActualitzat

El govern espanyol tanca la polèmica de la setmana. La vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, han "mantingut una conversa telefònica cordial". La vicepresidenta assegura que ja treballen en una trobada.

Un cop donada la notícia en la roda de premsa del Consell de Ministres, la vicepresidenta no s'ha estès en detalls. No ha explicat qui ha trucat a qui i s'ha limitat a qualificar la durada de la conversa de "suficient". Tampoc ha contestat ni quan ni on es podria celebrar la trobada entre els dos presidents ni quins temes s'hi tractarien.

Sáenz de Santamaría sí que ha destacat que "el que és important és que han parlat" i també que "hi ha voluntat" de celebrar la reunió.

Malgrat l'inici de diàleg, la vicepresidenta ha reiterat, un cop més, la postura del govern espanyol davant la consulta. Sáenz de Santamaría ha remarcat que estan "disposats a dialogar en els termes que ens permeten les nostres obligacions: la Constitució i les lleis".

"El president (Mariano Rajoy) ha deixat sempre clara la posició del govern: no contravenir el que el Congrés dels Diputats i el Tribunal Constitucional han deixat clar, que el referèndum d'autodeterminació no té cabuda. I així li ho hem transmès al president de la Generalitat".

Fi de l'estira-i-arronsa

Amb aquest anunci inesperat, la vicepresidenta ha tancat una setmana d'intercanvi de retrets entre els dos governs per la falta de voluntat de diàleg. Tot va començar quan el president de la Generalitat va afirmar al Parlament que havia demanat formalment una entrevista amb el president del govern espanyol i lamentava que encara no hagués rebut resposta.

L'executiu del PP va negar que Mas hagués sol·licitat la reunió i va assegurar que Rajoy atendria Mas "el dia que la demani". Aquest mateix divendres, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la reunió estava demanada, que no tenia proves de la petició perquè "no gravem converses", però que estava convençut que es faria. La resposta ha arribat abans del que es podia esperar.

Anar al contingut