Sitges

El Cercle d'Economia demana a Mas que doni "una segona oportunitat" a Espanya

Antón Costas ha demanat a Mas "certa paciència" en la consulta perquè el temps per reprendre el diàleg no s'ha esgotat

RedaccióActualitzat

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que doni una "segona oportunitat" al diàleg amb Espanya, ja que "petits gestos per part de tots poden obrir un nou temps".

"Crec que valdria la pena fer un esforç per part de tots a la recerca d'aquesta segona oportunitat", ha afirmat Costas durant la inauguració de la XXX Reunió del Cercle d'Economia de Sitges, en què participa el líder català.

Costas ha demanat a Mas "certa paciència" en la seva reivindicació de celebrar una consulta sobiranista a Catalunya i ha assegurat que, en contra del que molts opinen, el temps per reprendre el diàleg no s'ha esgotat.

"Parlem de xoc de trens i que s'ha acabat el temps. Estem caient en el fatalisme", ha advertit el president del Cercle, que ha assegurat que la seva institució vol "reaccionar" contra aquesta idea.

"Creiem que té sentit donar espai a la raó il·lustrada i que té sentit donar-li espai a l'esperança", ha apuntat Costas, que creu que això significa partir del reconeixement que tenim problemes, tant a Catalunya com en el conjunt d'Espanya.

A Catalunya, ha dit, existeix "un malestar bastant ampli" i un desig de "gran part" de la població de tenir més autogovern. "Això s'ha de reconèixer; no és una creació fictícia. És un sentiment ciutadà molt important. Diguem-li problema català o com vulguem, però, si no ho recollim, provocarà frustració", ha avisat.

De la seva banda, el problema espanyol radica en la necessitat de dur a terme una reforma "àmplia i important" des del punt de vista legal i possiblement "constitucional", per facilitar, precisament, l'encaix de Catalunya a Espanya.

Davant d'aquests dos problemes, opina Costas, "una de les solucions és preguntar a la ciutadania què és el que vol, consultar-la", un pas que considera "lògic", sempre que es realitzi conforme al marc legal.

"Creiem que una consulta legal i ben informada és una consulta vàlida", ha afirmat el president d'aquest grup de pressió empresarial.

Ha incidit en que el Cercle no presa partit per cap opció, però sí defensa que la ciutadania "tingui la més gran informació sobre les condicions i les regles" que haurien de seguir tant a una consulta com una reforma institucional.

Antón Costas ha remarcat que les dues necessitats, l'espanyola i la catalana, "no són excloents", per la qual ha instat als polítics a ser capaços de tirar endavant la reforma constitucional, la qual cosa "donaria més joc i més camp a la mateixa idea de consulta".

Per trobar una sortida consensuada a aquest debat, l'economista creu que "val la pena donar una espècie de segona oportunitat" al diàleg, ja que un dels objectius de la funció pública és "reduir incerteses".

Costas ha comentat també que la necessitat d'impulsar canvis no ha de significar "partir de zero".

"Crec que cal resistir-se a aquesta temptació, a aquesta funesta mania que té la nostra història de voler oblidar l'existent i començar de nou", ha postil·lat. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut