Barcelona

Els socialistes proposen dissoldre les Corts l'any que ve i que els catalans votin un nou estatus d'autogovern

Plantegen dissoldre les Corts l'any que ve per iniciar la reforma federal de la Constitució

Actualitzat

El número 2 de la llista del PSOE a les eleccions europees, Ramón Jáuregui, proposa dissoldre les Corts l'any que ve i convocar eleccions generals per iniciar una reforma federal de la Constitució. Per a Catalunya, proposa un nou estatus d'autogovern que votarien, a part, només els catalans.

"Per mi hi ha dos límits en aquesta singularització: la solidaritat i la sobirania. Nosaltres no reconeixerem, en una reforma constitucional, el principi de l'autodeterminació. No ho farem perquè no hi ha cap país seriós al món que reconegui la porta a la seva demolició.

"Si aquesta nova Constitució permetés una reformulació de l'estatus d'autogovern i econòmic de Catalunya, els catalans, només, la votarien. Quina és la diferència entre aquesta proposta i la manifestació d'un desig de consulta que s'expressa en l'anomenat procés de la consulta catalana? La diferència és que els catalans, cada cop que decideixen, saben el que decideixen."

Hores més tard, a Sabadell, un terreny electoral que els és propici, Javi López ha marcat distància amb el PP. Ha recordat que es va afiliar al PSC el 2002, en plena guerra a l'Iraq, per aturar la política d'Aznar.

"Jo us dic: per recuperar els drets no hi ha coalició amb la pitjor dreta d'Europa que valgui. Per recuperar els nostres drets i sortir de la crisi econòmica, no hi ha cap coalició amb la pitjor dreta que valgui."

Per segon cop en aquesta campanya, el PSC ha rebut el suport de Ramón Jáuregui, que ha posat en valor el paper del PSC en el procés.

"El PSC és el partit que pot donar una solució a aquest atzucac en què està situada Catalunya. S'equivoquen els nacionalistes, que plantegen el debat de les europees com un debat nacionalista; no ho és, és ideològic, sobre dretes i esquerres. Europa no està esperant Catalunya."

Esther Niubó, candidata del PSC i al lloc 15 de la llista, ha començat dient que Sabadell ha tingut grans alcaldes socialistes.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, defensa que a la ciutat li convé ser la capital d'una Catalunya independent i no es creu les desgràcies que auguren alguns. Trias ha participat, aquest dimarts al migdia, en un col·loqui amb el candidat de Convergència i Unió Ramon Tremosa, que s'ha preguntat com pot la Unió Europea prescindir de Catalunya després dels fons europeus que ha invertit en l'ampliació del Port de Barcelona.

"A nosaltres ens aniria molt bé ser la capital d'un estat. Competiríem amb més igualtat amb altres ciutats i, a més, hi ha gent que sempre explica totes les desgràcies que ens passaran, però jo, quan em passejo pel món, la gent no m'explica aquestes desgràcies sinó tot el contrari. La gent el que vol és venir a invertir."

El cap de llista de CiU, Ramon Tremosa, ha acusat el PP i el PSOE de formar una gran coalició contra Catalunya. D'aquesta manera, ha respost a l'expresident espanyol Felipe González, que diumenge va apostar per una coalició de govern entre els dos principals partits espanyols si el país ho necessita. Tremosa i el número 2 de la candidatura, Francesc Gambús, han participat aquest dimarts al vespre en un míting al Teatre Principal de Badalona. El candidat ha demanat una votació massiva el 25-M per trencar aquest pacte entre el PP i el PSOE.

"Diumenge a la nit jo estava descansant a casa perquè portem ara uns dies de feina, i veig a la televisió Felipe González que diu: 'Si conviene... por el interés general... que haya un pacto PP-PSOE'. I jo dic: però si aquest pacte, 'de facto', ja existeix. PP i PSOE ja fa molts anys que, 'de facto', en les coses importants voten junts."

El candidat d'Esquerra, Josep-Maria Terricabras, considera que el procés sobiranista no pertany al president de la Generalitat sinó al poble, que l'empeny. Oriol Junqueras ha criticat la precipitació amb què, segons ell, CiU i el PSC van pactar per BCN World. I s'ha referit així a la resolució de l'incident de Pere Navarro:

"Jo què haig de dir d'aquesta gent? Si s'ho diuen tots sols... Jo no puc millorar la campanya que fan per a Esquerra Republicana. [...] Tinc el convenciment absolut que el Partit Socialista no vol aturar Mariano Rajoy. I també tinc el convenciment que el Partit Popular no té cap intenció de pensar en el futur de Catalunya."  

El candidat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, exigirà un paper actiu d'Europa per generar el diàleg necessari perquè Catalunya pugui votar i ha carregat contra Durao Barroso.

"Malauradament hem tingut una Comissió Europea pilotada per Durao Barroso, que no és que no s'hagi implicat a buscar solucions: ha sigut totalment hostil a les reivindicacions catalanes."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut