Madrid

Moody's creu que les "aspiracions independentistes" catalanes no tenen impacte en el rating espanyol

L'agència de qualificació de risc creditici considera que les "aspiracions independentistes" de Catalunya no suposaran de moment cap penalització en la nota del deute sobirà espanyol ni tampoc del català, perquè veu poc probable que es materialitzin. Basa la seva opinió en el fet que la Generalitat ha deixat clar que només usarà mitjans legals i que és clau seguir l'euro, qüestions que l'agència veu incompatibles amb una eventual declaració d'independència.

RedaccióActualitzat

L'agència de qualificació de risc creditici Moody's considera que les "aspiracions independentistes" de Catalunya no suposaran de moment cap penalització en la nota del deute sobirà espanyol ni tampoc del català, perquè veu poc probable que es materialitzin. En un informe publicat aquest dijous, l'agència afirma que les possibilitats que Catalunya arribi a ser un estat independent en els pròxims dos o tres anys són baixes, raó per la qual descarta que sigui un factor que s'ha de tenir en compte per a les qualificacions d'Espanya i Catalunya, totes dues millorades recentment.

Moody's basa la seva opinió en el fet que la Generalitat ha deixat clar que només usarà mitjans legals i que és clau seguir l'euro, qüestions que l'agència veu incompatibles amb una eventual declaració d'independència. D'altra banda, assenyala que "a la pràctica no es veuen preparatius" que suposin un avanç cap a la independència, encara que creu que aquest assumpte guanyarà més protagonisme en els pròxims mesos i generarà molt "soroll polític".

Tanmateix, l'agència insisteix que la "majoria d'observadors" apunten que només un terç de la població catalana està "fortament a favor de la independència" i opina que el govern de Mas acabarà convocant eleccions anticipades si finalment l'executiu espanyol impedeix la consulta. També indica que la situació podria canviar depenent del resultat de les negociacions sobre el nou règim de finançament autonòmic, que Moody's espera que sigui més beneficiós per a Catalunya.

Anar al contingut