Brussel·les

Europa reconsiderarà les seves relacions amb Suïssa després del referèndum per limitar l'entrada de treballadors

La Unió lamenta el referèndum suís en què s'ha decidit limitar l'entrada dels ciutadans dels països membres al seu mercat laboral. Avisa que això va en contra del principi de lliure circulació de persones però també de la resta d'acords econòmics pactats des del 2002.

RedaccióActualitzat

Nou maldecap per a una Unió Europea amb molts fronts oberts, tant interns com externs. Els suïssos han decidit aquest diumenge en referèndum tornar a limitar l'entrada dels ciutadans dels països membres al seu mercat laboral. Una decisió que la Comissió Europea no només ha "lamentat" sinó que també ha advertit que podria tenir conseqüències.

En un comunicat, Europa ha assegurat que considerarà les implicacions de la decisió suïssa en les relacions globals entre la Unió i aquest país. Lamenta que la iniciativa per a la introducció de quotes a la immigració es faci a través d'un referèndum i avisa que això va en contra del principi de lliure circulació de persones entre Suïssa i la Unió Europea.

La polèmica consulta "contra la immigració massiva" ha estat iniciativa d'un partit d'extrema dreta que argumenta que cada cop hi ha més immigrants sense feina que viuen de les subvencions públiques. Els resultats oficials indiquen que la majoria dels cantons suïssos han acceptat la iniciativa per un ajustat 50,3% dels vots.

La proposta, que es començarà a aplicar d'aquí a tres anys a través de quotes anuals, posa punt final no només a la lliure mobilitat, sinó també a la resta d'acords econòmics pactats des del 2002 en diferents matèries com agricultura, transport o investigació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut