Suïssa

Suïssa tornarà a limitar l'entrada dels europeus al seu mercat laboral

Els suïssos han decidit en referèndum tornar a limitar l'entrada de ciutadans de països de la Unió Europea (UE) al seu mercat laboral, a través de l'establiment de quotes anuals que haurien d'aplicar d'aquí a tres anys. La gran majoria de cantons han votat "Sí" a la iniciativa anomenada "contra la immigració massiva", que ha estat acceptada per un 50,3 per cent de vots.

RedaccióActualitzat

Els suïssos han decidit en el referèndum celebrat aquest diumenge tornar a limitar l'entrada dels ciutadans dels països de la Unuió Europea al seu mercat laboral. Els resultats oficials indiquen que la majoria dels cantons suïssos han acceptat la iniciativa per un ajustat 50,3 per cent dels vots

La polèmica consulta "contra la immigració massiva" ha estat iniciativa d'un partit d'extrema dreta, la Unió Democràtica de Centre (UDC), que argumenta que cada cop hi ha més immigrants sense feina que viuen de les subvencions públiques. La proposta, que es començarà a aplicar d'aquí a tres anys a través de quotes anuals, posa punt final no només a la lliure mobilitat, sinó també a la resta d'acords econòmics pactats des del 2002, i obre així una greu crisi política amb la Unió Europea. La proposta també restablirà el principi de preferència pel treballador local davant l'immigrant, que es trobava abolida per a tots els treballadors procedents d'algun dels països de la Unió Europea.

La mesura afectarà uns 80.000 treballadors estrangers, tres quartes parts dels quals provenen de països de la Unió Europea i treballen a Suïssa gràcies a la introducció, fa 15 anys, de l'acord de lliure circulació amb la comunitat europea, el que s'anomena l'"espai Schengen".

Amb aquests resultats, els suïssos estan tirant terra damunt dels acords que sostenen les relacions polítiques, econòmiques i comercials de Suïssa amb la comunitat europea des de la passada dècada.

La Comissió Europea ja ha advertit que els estats membres de la Unió mai acceptaran que la llibertat de moviments quedi separada de la resta de llibertats fonamentals.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut