Madrid

El govern espanyol aprova el projecte de racionalització de les administracions i tira endavant el pla per eliminar duplicitats

El Consell de Ministres ha aprovat el projecte de llei de racionalització de les administracions. L'objectiu és aprimar el sector públic i les eines són reestructurar, redimensionar, fusionar o suprimir empreses públiques. Això pot afectar institucions històriques catalanes.

RedaccióActualitzat

Reestructurar i redimensionar, aquest són les dues paraules clau de la nova reforma del sector públic. El govern espanyol ha aprovat el projecte de llei de racionalització de les administracions públiques, un pla per aprimar l'estructura de l'Estat suprimint, fusionant i simplificant empreses i gestions. El projecte ja el va presentar al setembre de 2012, però fins ara no s'ha aprovat.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha deixat clar que "s'ha fet un esforç per reestructurar i redimensionar les administracions públiques".

La nova llei permetrà intervenir i suprimir organismes públics per estalviar un total de 33,5 milions d'euros. I via decret llei o per acord de Consell de Ministres també es podran extingir alguns organismes. Així s'ha aprovat, per exemple, la fusió de l'Agència de Seguretat Alimentària i l'Institut Nacional de Consum.

Segons la vicepresidenta del govern espanyol, l'objectiu és poder estalviar i destinar aquests recursos a polítiques socials.

Com afectarà Catalunya?

La reforma de les administracions del govern espanyol és un full de ruta marcat per la Comissió per a la Reforma de les Administracions (Cora). Fins ara, l'executiu de Mariano Rajoy ha seguit fil per randa el que dicta aquest informe. El text conté més de 200 mesures, entre les quals hi ha la supressió del Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el Centre d'Estudis d'Opinió o el Servei Meteorològic.

El text del Cora es va presentar al juny del 2013. En sis mesos, el govern espanyol ha executat 44 mesures de l'informe, un 20%, i ha posat fil a l'agulla en la resta. Al desembre, la Generalitat va obrir una via de diàleg per evitar "l'atac a l'autogovern" de la reforma administrativa, però encara falta per veure com es concreta.

Treu pit de l'estalvi

La vicepresidenta ha reivindicat l'esforç del govern espanyol i del conjunt de les administracions públiques en l'estalvi.

Sáenz de Santamaría ha explicat que el 2012 es van estalviar 30.000 milions d'euros. Pel que fa al 2013, les dades no se sabran fins al febrer de 2013, però la vicepresidenta ja ha avançat que les xifres seran positives i que fins i tot l'executiu s'ha mostrat "conservador" i que en fer el recompte s'està adonant que en algunes partides han estalviat més del que esperaven.

El govern espanyol també ha aprovat l'avantprojecte de llei de responsabilitat ambiental per potenciar la prevenció de riscos ambientals i amb noves normes per valorar la responsabilitat dels causants de danys i amenaces al medi.

Anar al contingut