Activistes de Greenpeace emmanillats donant suport als seus companys empresonats a Rússia. (Foto: Reuters)
Activistes de Greenpeace emmanillats donant suport als seus companys empresonats a Rússia. (Foto: Reuters)
Moscou

El Consell de Drets Humans rus demana que es deixi en llibertat els 30 activistes de Greenpeace

Aquest dimarts, el Consell del Kremlin de Drets Humans ha demanat la llibertat provisional per als tripulants del Greenpeace empresonats a Rússia des de fa un mes i mig. L'organisme creu que els detinguts han de sortir de la presó, després que es van rebaixar els càrrecs contra ells de pirateria a gamberrisme. Les autoritats russes han traslladat, mentrestant, els activistes a tres presons preventives de Sant Petersburg.

RedaccióActualitzat

El Consell de Drets Humans del Kremlin ha demanat l'alliberament provisional dels 30 tripulants del trencaglaç "Arctic Sunrise" de Greenpeace, que fa un mes i mig que estan empresonats a Rússia acusats de gamberrisme.

Aquest consell, adjunt a la presidència russa, demana als organismes competents que estudiïn el canvi de la mesura cautelar de presó preventiva per la de llibertat sota fiança o llibertat provisional amb prohibició d'abandonar el país. Molts dels seus membres també han expressat la disposició de servir d'aval dels imputats. El Consell de Drets Humans fonamenta la seva petició en el fet que el 23 d'octubre passat els òrgans d'instrucció van rebaixar els càrrecs contra els tripulants de l'"Arctic Sunrise" de pirateria a gamberrisme, un delicte que no es castiga necessàriament amb la presó.

El 19 de setembre passat, un guardacostes rus va empresonar als activistes de Greenpeace, un càmera i un fotògraf independents a bord del trencaglaç, quan intentaven fer una protesta per l'extracció de petroli de l'Àrtic. Greenpeace ha anunciat que recorrerà l'acusació de gamberrisme, que ha qualificat d'igual d'absurda que la de pirateria.

De moment, els activistes els han traslladat a tres presons preventives de Sant Petersburg, d'on han arribat procedents del port àrtic de Murmansk. Les autoritats russes consideren que les condicions d'empresonament dels tripulants del vaixell de Greenpeace es corresponen amb la legislació russa i les normes internacionals.

 

 

Anar al contingut