Barcelona

Mas apel·la al "sentit d'estat" perquè Catalunya sigui un subjete polític ple i un poble sobirà

Durant l'acte de presentació dels actes commemoratius del Tricentenari de la caiguda de Barcelona després del setge de les tropes borbòniques, l'11 de setembre de 1714, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat unitat perquè el sentit que Catalunya ha demostrat durant tres segles es converteixi en un "sentit d'estat" que li permeti ser un subjete polític ple i un poble sobirà.

RedaccióActualitzat
Durant l'acte de presentació dels actes commemoratius del Tricentenari de la caiguda de Barcelona després del setge de les tropes borbòniques, l'11 de setembre de 1714, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que hi ha un "conflicte gairebé permanent" entre Catalunya i l'estat espanyol i ha fet una crida als catalans a superar-lo amb les millors cartes que, al seu parer, són la democràcia, l'esperit pacífic i l'anhel de llibertat. El president ha insistit que amb aquesta celebració es vol "deixar clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte".

"Catalunya no és un objecte polític, és un subjecte polític i és molt diferent. A un objecte polític se li imposa la llengua, però un subjecte polític la tria. A un objecte polític se li recapten els impostos, però un subjecte polític recapta els impostos", ha explicat. En aquest sentit, ha recordat que amb la commemoració es pretén "subratllar, destacar i projectar la voluntat de construir un futur col·lectiu al servei de tot el poble de Catalunya, que és divers, barrejat, de sensibilitats diferents, però que en moments clau ha aconseguit anar unit i això no podem perdre-ho".

Mas ha lamentat que en el rerefons d'aquest conflicte hi ha un xoc de cultures, perquè "la cultura espanyola tradicionalment ha intentat imposar, mentre que la catalana ha intentat fonamentar-se en el pacte".

Mas ha demanat unitat perquè el sentit que Catalunya ha demostrat durant tres segles, des que el 1714 va perdre la seva sobirania i les seves llibertats, es converteixi en un "sentit d'estat" que li permeti ser un subjecte polític ple i un poble sobirà.

"Diuen que la història l'escriuen els vencedors; doncs convertim-nos nosaltres, aquest cop, en vencedors i fem-ho ensenyant i utilitzant, no les nostres millor armes, perquè això seria donar-li un sentit de conflicte a la nostra manera de ser, sinó amb les nostres millors cartes i les nostres millors cartes per convertir-nos en vencedors són la democràcia, l'esperit pacífic, la unió del poble i l'anhel de llibertat."

Mas ha acabat la intervenció amb un contundent "Visca Catalunya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut