Tres noies s'han despullat per cridar "Prou Silvio" mentre el candidat votava (Foto: Reuters)
Tres noies s'han despullat per cridar "Prou Silvio" mentre el candidat votava (Foto: Reuters)
Roma

El mal temps i les protestes contra Berlusconi marquen la primera jornada d'uns comicis incerts a Itàlia

L'hivern s'ha deixat notar, amb tempesta de neu inclosa, en els primers comicis italians que se celebren a l'hivern i que han de decidir el substitut de Mario Monti com a primer ministre. En la primera jornada de votacions, les incidències meteorològiques i una protesta feminista contra Berlusconi han estat les notes més destacades.

RedaccióActualitzat
Els italians estan cridats a escollir un nou primer ministre que substitueixi Mario Monti al capdavant del govern del país. Ho fan en les primeres eleccions que se celebren durant l'hivern i, és clar, aquest s'ha fet notar amb especial força al nord del país, on fins i tot ha nevat.

El mal temps, que ha provocat alguns inconvenients en localitats petites, és un dels factors que s'esgrimeixen a l'hora de valorar les primeres dades de participació, que a les set de la tarda  se situaven en el 46,8%, més de 2,4 punts per sota que en l'última contesa electoral, l'any 2008.

Una cita amb final incert

Més enllà de la meteorologia, el cert és que aquests comicis estan marcats per la incertesa i per moltes incògnites sobre el futur d'Itàlia. La prova és que el 30% dels votants es declarava indecís en les enquestes.

El resultat de les eleccions italianes també s'espera amb atenció a Brussel·les i Berlín, pendents d'un possible pacte entre el líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, i Mario Monti que contraresti l'auge de Berlusconi i de l'antipolítica del fenomen de Beppe Grillo.

Votacions amb protesta inclosa

Els més de 50 milions d'italians cridats a votar tenen de temps fins dilluns al migdia per fer-ho. Els que no s'han fet esperar han estat els candidats. El més matiner, Mario Monti, que ho ha fet a les 10 del matí, i el més aparatós, Silvio Berlusconi, que s'ha trobat amb una protesta en contra d'ell.

Tres noies s'han barrejat amb els periodistes i s'han despullat de cintura en amunt per deixar veure un escrit de "Prou Silvio" als seus cossos.

"Il Cavaliere", sempre polèmic

L'exprimer ministre italià, sempre omnipresent, no ha dubtat a violar, un cop més, el silenci a què obliga la llei electoral.

En una entrevista per a una televisió grega, Berlusconi va carregar dissabte a última hora contra els defensors de l'austeritat a Europa i contra la magistratura italiana, que és, segons ell, pitjor que la màfia.


Anar al contingut