Una dona prepara una urna per a les eleccions a Itàlia
Bersani sembla el clar favorit i la lluita està entre Grillo i Berlusoni per la segona plaça
Roma

Itàlia vota en dos dies el substitut de Mario Monti, amb Bersani com a favorit i Beppe Grillo d'aspirant

Decisives eleccions generals a Itàlia, que s'allarguen fins dilluns. La coalició de centreesquerra de Pier Luigi Bersani encapçala els sondejos, però la sorpresa és Beppe Grillo, que podria arribar a ser segona força, per davant de Berlusconi.

RedaccióActualitzat
Itàlia vota a consciència per encarar el relleu de Mario Monti com a primer ministre. Durant dos dies, diumenge i dilluns, més de 47 milions d'italians estan cridats a les urnes per elegir els 630 membres del seu Parlament que acabaran determinant el nou primer ministre.

Els sondejos donen com a guanyador Pier Luigi Bersani, el líder de centreesquerra, però sense una majoria clara. Silvio Berlusconi ha anat recuperant posicions a còpia de promeses i més promeses. Però la sorpresa té un altre nom: el del còmic Beppe Grillo i el seu Moviment 5 Estrelles. Una força que pot aconseguir la segona posició i que representa el vot de la protesta, de la crítica a una manera de fer política.

Bersani haurà de fer un difícil pacte amb l'actual cap de govern, Mario Monti, que, tot i que se li augura un resultat discret, serà probablement la força necessària per donar estabilitat i confiança internacional a un govern amb un perfil semblant al de la França de François Hollande.

La clau de les eleccions estarà en el 30% d'indecisos que aquestes dues jornades hauran de prendre partit. L'afluència a les urnes s'espera que sigui alta, com és habitual, tot i que cal estar pendents del cel al nord del país, on el mal temps ha provocat problemes i farà que molts es quedin a casa.

Els comicis arriben dos mesos abans d'hora, després de la dimissió, al desembre, del primer ministre Mario Monti. En aquestes eleccions també s'eligeixen 315 membres del Senat i hi ha comicis a les regions del Laci, la Llombardia i Molise.
Anar al contingut