El Constitucional ha decidit aixecar la suspensió provisional de l'impost als dipòsits bancaris aprovat a Catalunya.
Madrid

Les demandes baixen un 15% des de l'entrada en vigor de les taxes judicials

Des que el govern espanyol va posar en marxa aquest gravamen, han baixat de mitjana un 15% les demandes, sobretot els recursos de sentències ja emeses. Els professionals del gremi denuncien que les taxes dificulten l'accés a la justícia dels ciutadans amb menys recursos.

RedaccióActualitzat
Les taxes judicials van entrar en vigor ara fa un mes. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va imposar-les tot i les crítiques dels professionals del gremi, que denunciaven un accés desequilibrat de la justícia entre els ciutadans amb i sense recursos. Un mes després és moment de fer balanç. S'ha detectat un descens de les demandes que, de mitjana, arriba al 15%, sobretot recursos de sentències ja emeses.

Les taxes encareixen tot el procés, i fan que els ciutadans amb un menor poder adquisitiu hagin de fer un gran esforç per poder accedir als tribunals. És el cas de l'Àngel Riola i la seva dona. Van posar 150.000 euros en preferents, una inversió que els havia de servir per viure amb més comoditat. Però aquests diners han desaparegut. Els dos estan malalts i necessiten assistència i medicació, unes despeses que ara mateix costen de cobrir amb les pensions. Davant la falta d'informació de l'entitat bancària, han decidit portar el cas als tribunals. Per tramitar la demanda, la justícia els demana 2.000 euros en aplicació de les taxes dictades pel Ministeri de Justícia.

L'Àngel considera aquesta situació "una barbaritat, sobretot quan som persones de determinada edat que estem delicades". A més, "els nostres estalvis estan pràcticament desapareguts (...) És un segon càstig".

Tot i les dificultats, l'Àngel intentarà arribar fins al final, malgrat l'esforç econòmic que això li pugui suposar a la seva família.

Anar al contingut