Almenys 52 milions de persones (el 83% dones) treballen en el món com a empleats domèstics
Almenys 52 milions de persones (el 83% dones) treballen en el món com a empleats domèstics.
Madrid

El Règim Especial de la Llar desapareix el 30 d'aquest mes

Uns 169.000 treballadors de la llar encara no s'han donat d'alta en el règim general de la Seguretat Social i continuen en el Règim Especial de la Llar, que desapareixerà el 30 d'aquest mes, dels quals 116.235 passaran automàticament a la nova regulació, però 53.023 podrien quedar fora del sistema.

RedaccióActualitzat
Uns 169.000 treballadors de la llar encara no s'han donat d'alta en el règim general de la Seguretat Social i continuen en el Règim Especial de la Llar, que desapareixerà el 30 d'aquest mes, dels quals 116.235 passaran automàticament a la nova regulació, però 53.023 podrien quedar fora del sistema.

No obstant això, el nombre de treballadors que no estan donats d'alta i segueixen en l'economia submergida podria rondar el milió, segons estimacions del Consell de Gestors Administratius d'Espanya.

A partir del dia 1 de juliol tots els empleats de la llar han d'estar inclosos en el nou sistema especial per a empleats de la llar, que estarà dins del Règim General de la Seguretat Social.

D'acord amb les dades d'afiliació de maig, dels 321.190 treballadors de la llar, 151.934 ja s'havien passat al règim general, mentre que 169.256 continuaven en el que desapareixerà el juliol. D'aquests últims 116.235 són empleats continus que ja estaven contractats per l'ocupador i que passen automàticament a la nova regulació.

Els 53.021 restants, contractats a temps parcial o per hores, quedarien en l'economia submergida, que se sumarien al milió que encara estan "fora de control", segons fonts de l'Àrea Laboral del Consell de Gestors.

El passat dia 4 el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, instava els empleats de la llar a donar-se d'alta en el nou sistema per evitar situacions "indesitjables" ja que el transvasament d'un règim a un altre s'està fent a un ritme lent.

Segons Burgos, hi ha una resistència al canvi no només per part dels ocupadors, sinó dels mateixos treballadors a qui, segons va dir, no els resulta interessant per a la seva protecció. En aquest sentit, les mateixes fonts han indicat que a l'oficina dels gestors administratius estan arribant peticions per donar d'alta dones de fer feines però es troben que aquestes no volen.

Les raons són diverses: d'una banda, els empleats pensen que cobraran menys i, en alguns casos, hi ha qui treballa com a empleat de la llar i alhora està cobrant la prestació per atur, que perdria en donar-se d'alta.

A més, hi ha moltes persones grans que tenen treballadors de la llar a qui els "costa" fer un contracte de treball com requereix la llei.

Aquesta situació està provocant "col·lapses" a les oficines de la Tresoreria de la Seguretat Social només per obtenir informació i fa que a l'Administració s'estiguin plantejant simplificar els tràmits abans que acabi l'any.

Malgrat aquests problemes, els gestors adverteixen els ocupadors dels riscos de no donar d'alta els empleats. Si un ocupador figura com a únic titular i li passés alguna cosa al treballador, les sancions poden arribar fins als 12.000 euros, avisen. La nova regulació estableix, entre altres mesures, que si la relació laboral excedeix de quatre setmanes el contracte s'ha de fer per escrit i es garanteix, com a mínim, el pagament en metàl·lic del salari mínim interprofessional, sense descomptes per salari en espècie.

El tipus de cotització serà del 22% per al 2012 (el 18,30% a càrrec de l'ocupador i el 3,7%, de l'empleat), que des del 2013, s'incrementarà anualment en 0,9 punts percentuals, se'n fixa la quantia i distribució entre les dues parts en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat. A més, l'empresari haurà de pagar l'1,1% més per contingències comunes.

A partir del 2019 el tipus de cotització i distribució serà el que s'estableixi amb caràcter general per al règim general. La llei, que no preveu la prestació per desocupació, estableix una escala de 15 trams de cotització en funció dels salaris percebuts, amb quotes que van des dels 19,48 euros al mes per 20 hores de treball a un màxim de 164,4 per la jornada completa, segons els gestors administratius. Com a incentius, per al 2012, 2013 i 2014 es determina una reducció del 20% en les quotes sempre que l'obligació de cotitzar s'hagi iniciat a partir de l'1 de gener d'aquest any. A més, aquesta reducció s'ampliarà fins al 45% per a famílies nombroses si els empleats presten els serveis de manera exclusiva.
Anar al contingut