mali
Malians favorables als golpìstes s'enfronten a cops de pedra amb els rebels tuaregs.
Ginebra

L'ONU adverteix de risc de crisi humanitària a Mali després del cop d'Estat

La greu crisi política a Mali, que es debat entre la rebel·lió tuareg al nord del país, el cop militar que va enderrocar el poder civil i l'aïllament internacional, ha provocat la fugida de milers de persones a països veïns i ha posat el país a la vora d'una crisi humanitària. Cada dia una mitjana de 400 persones passa la frontera amb Burkina Faso i Mauritània. La majoria pertany a l'ètnia tuareg, encara que també hi ha refugiats de les ètnies fulani i bambara.

Actualitzat
"Estem molt preocupats pel deteriorament de la situació política i de la seguretat a Mali, on milers de persones escapen de casa (...). Més de 2.000 persones han fugit a Burkina Faso i Mauritània en els últims cinc dies", va ha explicat l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Segons relats dels refugiats al personal de l'ACNUR, la raó de la seva fugida van ser els assalts i pillatges de grups armats, així com la por que s'intensifiquin els enfrontaments armats al nord del país. Altres apunten a la falta de menjar com la primera causa de la seva fugida, o al fet d'haver perdut l'esperança d'una solució negociada a la rebel·lió tuareg després del cop d'Estat.

Diversos testimonis assenyalen també que un gran nombre de malians estan de camí a Burkina Faso i Mauritània. Aquesta nova situació de crisi ha portat a l'ONU a accelerar les operacions d'ajuda a la regió africana del Sahel.

Els enfrontaments entre tropes governamentals i rebels tuareg van esclatar al gener passat i des de llavors han provocat la fugida de 200.000 persones, que han buscat refugi sigui en altres zones de Mali o en països veïns. Segons els últims càlculs, més de 23.000 malians han arribat a Burkina Faso, 46.000 a Mauritània i 25.000 a Níger.

En els últims dies els rebels han capturat importants ciutats del nord de Mali, cosa que impedeix a l'ACNUR i altres agències humanitàries aportar ajuda a les víctimes.
Anar al contingut