Trípoli

Els rebels libis prenen Trípoli i capturen dos dels fills de Gaddafi

Moammar al-Gaddafi podria tenir les hores comptades. Els rebels libis han arribat al centre de Trípoli i han anunciat la detenció de dos dels seus fills, Saif al-Islam, i la rendició de la guàrdia personal del dictador. Gaddafi, però, no es rendeix i ha demanat als seus seguidors que defensin la capital però el portaveu del règim ha instat a la negociació. Per la seva banda, l'OTAN ha assegurat que el final del règim és imminent i Occident ha demanat al dictador que es rendeixi.

Actualitzat
El règim de Gaddafi agonitza després de sis mesos de revolta. Els rebels han entrat aquesta nit al centre de Trípoli, on els seus habitants els han rebut amb alegria i banderes tricolors. Els opositors asseguren que ja controlen tres quartes parts de la capital.

Tot i els bombardejos de l'exèrcit contra algun barri de Trípoli, bona part de les seves forces s'han evaporat: els rebels informen que molts han fugit de la ciutat i altres s'han entregat. Algunes fonts parlen de forts combats als voltants de la residència del dictador, on se suposa que s'ha atrinxerat Gaddafi.

Dos fills detinguts

A l'espera de conquerir també el quarter general del coronel, de moment ja han arrestat dos fills seus: Saif al-Islam, candidat a succeir-lo i buscat pel Tribunal Penal Internacional, i Mohamed. Els edificis de la televisió i la ràdio estatals estan sota el control insurgent, segons Al-Jazeera.

Un dels líders rebels, Mahmud Jibril, ha avisat que encara hi ha bosses de resistència i ha fet una crida als seus per evitar actes de venjança. Hores abans, qui també feia crides a netejar la capital d'opositors era el líder libi, des d'un lloc desconegut.

Celebracions a Bengasi

Milers de persones a Bengasi, la "capital rebel", han celebrat la notícia de l'entrada fulgurant de les tropes opositores a l'interior de la capital líbia. Bengasi va ser on va començar el moviment en contra de Gaddafi i també la primera ciutat de quedar fora del control del règim.

A la veïna Egipte, l'alegria també s'ha desfermat entre la comunitat líbia al país. Una important quantitat de libis van fugir cap als dos països veïns, Tunísia i Egipte, un cop van començar les hostilitats.

1.300 morts

Així doncs, en només un dia, l'ofensiva "Sirena" ha aconseguit gairebé tombar el bastió de 42 anys de dictadura. El règim, que denuncia la mort només aquest diumenge de 1.300 persones a Trípoli, ara està disposat a negociar, això sí, salvant Gaddafi.

Missatges contradictoris des de palau

El portaveu del govern ha aprofitat la tensió viscuda durant el diumenge per demanar, a última hora del dia, que cessin els combats per poder negociar. El portaveu ha assegurat que Moammar al-Gaddafi està preparat per parlar directament amb el cap del Consell Nacional de Transició.

Però aquest gest en so de pau contrasta amb els missatges del coronel emesos a través de la televisió estatal, en què continua cridant a la resistència.

El règim s'enfonsa, segons l'OTAN

Per la seva banda, l'OTAN afirma i confirma que l'avançada dels rebels per la capital líbia, Trípoli, està resultant "molt fluida" i assegura que el govern de Moammar al-Gaddafi està sent derrocat.

El president nord-americà, Barack Obama, ha dit -a través d'un comunicat- que el que ha de fer Gaddafi és marxar per evitar un bany de sang. En canvi, un dels últims aliats de Gaddafi, el veneçolà Hugo Chávez, ha culpat Europa i els Estats Units de destruir la capital sota les bombes.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut