El Parlament Europeu carrega contra Espanya per la falta de col·laboració del CNI pel cas dels vols de la CIA

Toc d'atenció del Parlament Europeu a Espanya per no col·laborar prou en la investigació dels vols secrets de la CIA. El president de la comissió que investiga aquest cas, Carlos Coelho, ha estirat les orelles al CNI perquè el seu president encara no ha respost la petició de comparèixer a Estrasburg. En canvi, Coelho ha deixat pels núvols el ministre Moratinos, més encara quan la vicepresidenta espanyola, Fernández de la Vega, present a l'Eurocambra, ha refermat que el govern espanyol ignorava els vols i ha recordat que el seu govern sempre ha col·laborat i col·laborarà amb transparència.

Actualitzat
La Comissió del Parlament Europeu que investiga els vols secrets de la CIA celebra que el ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, hagi demanat comparèixer a l'Eurocambra, però ha recordat que encara esperen una resposta a la petició que van fer al febrer perquè comparegui el director general del Centre Nacional d'Intel·ligència, Alberto Saiz.

L'actitud de Saiz ha crispat el president de la comissió d'investigació, Carlos Coelho, que ha dit que "Espanya és el pitjor exemple de col·laboració amb la comissió que investiga els vols secrets de la CIA". Aquestes paraules han provocat un petit conflicte diplomàtic coincidint amb la presència de la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, a Estrasburg per arrencar compromisos sobre immigració.

De la Vega ha reaccionat a les acusacions de Coelho recordant que el seu executiu sempre ha actuat amb transparència i que no hi ha cap problema per comparèixer i donar explicacions. De la Vega ha reafirmat que l'executiu desconeixia els vols. La voluntat política manifestada per la vicepresidenta ha obligat Coelho ha suavitzar les seves paraules. Ha aprofitat per elogiar la col·laboració demostrada pel ministre Moratinos i mirar de tancar qualsevol discrepància amb Madrid.

Qui no ha estat tant considerat ha estat el grup parlamentari d'Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, que ha acusat el govern de Rodríguez Zapatero d'escudar-se en el caràcter secret que empara el funcionament i estructura del Centre Nacional d'Intel·ligència per no aclarir si aquest servei espanyol "manté els protocols reservats" amb la CIA.
Anar al contingut