Càceres

El popular José Antonio Monago, investit president d'Extremadura gràcies a l'abstenció d'IU

El candidat del Partit Popular José Antonio Monago ha estat investit nou president d'Extremadura. Monago ha aconseguit el càrrec en segona volta, gràcies a l'abstenció dels tres diputats d'Esquerra Unida.

Actualitzat
Dimarts hi va haver la primera votació, però José Antonio Monago, guanyador de les eleccions autonòmiques del 22 de maig, no va aconseguir la majoria absoluta. Ara només ha necessitat una majoria simple per arribar a la presidència de la comunitat autònoma. Amb aquesta investidura, Monago es converteix en el primer president popular de la Junta d'Extremadura.

"Avui comença un nou dia. Fa 30 anys que esperem un futur millor i ara és possible canviar la nostra història", ha dit Monago després de ser investit. El nou president ha recordat aquelles persones que han treballat per l'alternança en el passat i ha apel·lat a la col·laboració dels tres grups parlamentaris, ja que els "uneixen tres colors, els de la nostra bandera".

Per la seva banda, el president sortint, el socialista Guillermo Fernández Vara, ha reconegut que "acaba un temps i en comença un altre" i ha desitjat "tota la sort del món" a Monago, tot i que l'ha advertit que serà "exigent" i encapçalarà una oposició "lleial". Fernández Vara ha afirmat que va "saber guanyar fa quatre anys" i ara sabrà "perdre".

Un dels protagonistes de la jornada, el coordinador regional d'IU, Pedro Escobar, ha reconegut després de la votació que s'havia "tret un pes del damunt" i que el que havia passat és "una cosa molt senzilla, una de les possibilitats que es preveuen en unes eleccions democràtiques: l'alternança". Escobar s'ha mostrat convençut que la direcció d'IU no els expulsarà i ha recordat que fa més de 40 anys que milita al Partit Comunista d'Espanya i que és membre d'IU des de la seva fundació: "Ni m'imagino que algú em faci fora de la meva pròpia casa".

"Expedient informatiu" per als diputats d'IU

La postura dels diputats d'IU ha encès un fort debat dins el mateix partit i ha suposat un dur enfrontament amb el PSOE. De fet, la direcció del partit a Madrid ja ha anunciat que ha obert un "expedient informatiu" per "resoldre les diferències entre la direcció i les seves federacions".

A més, també ha remarcat que no es responsabilitza de les conseqüències de la decisió de la federació extremenya i que l'actitud "és un greu error per a Extremadura".

Llamazares demana "perdó"

El diputat d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, ha demanat "perdó" als militants i simpatitzants de la formació, després que els tres diputats a Extremadura hagin facilitat la investidura de Monago. En un missatge a Twitter, Llamazares ha dit que "no és un bon dia per a IU".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut